• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BUDUĆNOST TEHNOLOGIJE

ŠTO BISTE IZABRALI: APPLE iWatch ILI GOOGLE GLASSES?

Apple navodno razvija iWatch, »pametni« sat koji će vam informacije s iPhonea moći prikazati na zapešću. Google sasvim sigurno radi na »pametnim naočalima« koje će vam na minijaturnom zaslonu ispred desnog oka moći prikazivati informacije.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Što biste odabrali? Biste li radije nosili Appleov iWatch ili Googleove naočale? Geekovski sat ili nerdovske naočale?

Bitka je to između takozvanih "nosivih uređaja" (wearable devices) koja bi uskoro mogla ući u novu fazu. Oba uređaja koja pripremaju ove kompanije sasvim sigurno će jednom kada se nađu na tržištu i postanu svima dostupni, promijeniti način naše interakcije s internetom i jednih s drugima putem mobilnih mreža.

I iWatch i Google Glasses nose se na tijelu, na mjestima na kojima se današnji popularni uređaji ne nose. To je, prema mnogim analitičarima, "neosvojeno područje".

O Appleovom "pametnom satu" govori se unatrag nekoliko mjeseci, a o njemu su izvjestile i ugledne tiskovine poput New York Timesa i Wall Street Journala. iWatch bi tako trebao biti "sat" na isti način na koji je i iPhone "telefon". (Dakle, mnogo više od sata, i prije će to biti računalo nego sat).

Prema posljednjim informacijama, u svom sjedištu u Cupertinu u Kaliforniji Apple već neko vrijeme razvija uređaj od zakrivljenog stakla koji nalikuje ručnom satu i koji će pogoniti Appleova iOS platforma. Povezivat će se s iPhoneom u džepu, vjerojatno putem Bluetooth veze, a na staklu će vam biti prikazane SMS poruke, podsjetnici, e-mailovi, fotografije, video... sve ono što inače gledate i na zaslonu iPhonea, samo kada nabavite iWatch više nećete morati vaditi svoj iPhone iz džepa.

Štoviše, možemo očekivati i NFC čip koji će biti ugrađen u iWatch, a koji će nam omogućiti mobilno plaćanje ili pak digitalni pomoćnik Siri s kojim ćemo komunicirati putem malih zvučnika ugrađenih u sat.

Ažurirano ( Utorak, 12 Veljača 2013 13:56 )