• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


INOVATIVNI SREDNJOŠKOLCI

CROATIAN BEACHES PROGLAŠENE IDEJOM GODINE

Ideja godine okupila je 40 srednjoškolskih projekata iz cijele Hrvatske.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Prezentacijom 12 finalnih projekata i dodjelom nagrada najboljima, završeno je natjecanje Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha čiji je cilj bio pronaći najbolju srednjoškolsku ideju koja ima osmišljen poslovni plan i tehnološko rješenje.

Između 40 prijavljenih radova iz cijele Hrvatske, žiri je odabrao njih 12 koji su svoje ideje prezentirali u finalu natjecanja održanom u Zagrebu.

Nakon kratkih prezentacija timova iz Varaždina, Zagreba, Vrbovca, Oroslavja, Vukovara, Osijeka, Opatije, Pule i Rijeke, proglašeni su najinovativniji projekti i podijeljene nagrade.

Prvu su nagradu osvojile djevojke iz tima Croatian Beaches iz Prve gimnazije Varaždin koje su osmislile aplikaciju za smartphone koja bi pronalazila plaže na Jadranu. Zanimljivo je istaknuti kako su iz te gimnazije, iz istog razreda u finale natjecanja ušla čak tri tima.

Pobjednice su osvojile studijsko putovanje u Njemačku te savjetovanje o daljnjem poslovnom razvoju svog projekta koje će im omogućiti partneri natjecanja, Visoko učilište Algebra i Visoka škola za financije i pravo Effectus.

Drugo mjesto pripalo je simpatičnom srednjoškolcu iz Oroslavja koji je osmislio projekt Tranzito, aplikaciju za smartphone koja bi se koristila za snalaženje i kretanje u vozilima javnog prijevoza, dok je treća nagrada pripala projektu S.E.E.P. koji su predstavili učenici Gimnazije u Puli, a radi se o Samoodrživom eko edukacijskom parku.

»Izuzetno nam je drago što se na natjecanje prijavio velik broj timova srednjoškolskih učenika te što smo ih na ovaj način potaknuli da, osim o samoj inovativnoj ideji, razmišljaju i o tome kako od te ideje napraviti ono što bismo nazvali poduzetničkim poduhvatom«, istaknuli su članovi žirija tijekom proglašenja pobjednika.

Istaknuli su kako natjecateljima ne nedostaje ideja, a ovim su im natjecanjem željeli pomoći da svladaju prezentaciju i realizaciju ideja te im pomognu te ideje i pretvoriti u proizvode.

Među 12 finalnih projekata čak je četiri došlo iz Varaždina, što pokazuje kako mladi poduzetnici žive na sjeveru Hrvatske.

Projekt je nastao u organizaciji portala Srednja.hr, a prvi je ovakav projekt namijenjen samo srednjoškolcima.

»Moramo prepoznati važnost poticanja mladih na obrazovanje i zadržavanje u našoj zemlji. Zato je Srednja.hr portal koji je jedinstven po svom tipu jer cilja samo na srednjoškolce i studente«, pojasnio jeMarko Matijević, osnivač portala Srednja.hr.

Organizatori su oduševljeni odazivom i brojem kvalitetnih ideja koje su srednjoškolci prijavili na natjecanje te su istaknuli kako se nadaju da će Ideja godine postati tradicionalno natjecanje najinventivnijih srednjoškolaca.

Inače, projekt je realiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a prijatelji projekta Ideja godine su i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Ažurirano ( Subota, 16 Veljača 2013 11:06 )