• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VIŠENAMJENSKI STROJ

JAPANCI PREDSTAVILI ROBOTA »SUPER-ŽIRAFU«

Može obavljati razne poslove do visine od 8 metara i kretati se u okolini koja je nepristupačna ljudima, kao što su sredine visoko kontaminirane radijacijom.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.novilist.hr

TOKIO Japanska tvrtka Mitsubishi Heavy industries (MHI) u srijedu je predstavila robota nazvanog »super-žirafa« koji može obavljati teške poslove nepristupačnoj sredini kao što je oštećena nuklearna centrala u Fukushimi.

Puno ime ovog daljinski upravljanog robota je »ICM super-žirafa (MARS-C)«. Može obavljati razne poslove do visine od 8 metara i kretati se u okolini koja je nepristupačna ljudima, kao što su sredine visoko kontaminirane radijacijom.

Stroj je dug 2,25 m, 80 cm širok, može se koristiti za više namjena jer mu se »ruke mogu zamijeniti« mnogim alatima. MHI kaže kako namjerava objaviti pune specifikacije robota kako bi se eventualno javile druge tvrtke koje bi na istoj platformi mogle razviti dodatne alate.

Trenutno robot može podići teret do 150 kilograma težine na visinu od 8 metara, a »rukom« koja ima sedam zglobova može otvarati i zatvarati ventile ali MHI želi dodati složenije nastavke kojima bi morao variti i bušiti.

Robota pogone punjive litijum-ionske baterije koje mu omogućuju rad do 5 sati, a unatoč vlastitoj težini od četiri tone može svladati uspone od 15 stupnjeva. Maksimalna brzina kretanja je 6 kilometara na sat na ravnoj površini.

Razvoj ovog robota je dio programa koji je potaknulo japansko ministarstvo industrije kako bi se došlo do robota koji mogu djelovati unutar nuklearnih reaktora u slučaju opasnosti i u uvjetima koji su smrtonosni za ljude; otvaranje i zatvaranje sigurnosnih ventila, dekontaminacija ili uočavanje mjesta na kojima radijacija izlazi iz reaktora.

Ostale japanske tvrtke kao što su Toshiba i Hitachi rade na robotima koji su predviđeni za druge izvanredne situacije.

Ažurirano ( Četvrtak, 21 Veljača 2013 16:45 )