• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


STARENJE U BUDUĆNOSTI

ŠTAP KOJIM VIŠE NIKAD NEĆETE »ZAGUBITI« DJEDA

Štap za hodanje koji u sebi ima Bluetooth, WiFi, GPS i senzor za mjerenje otkucaja srca. Da, starenje u budućnosti zaista će biti zanimljivo iskustvo.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Japanska tvrtka Fujitsu osmislila je pomagalo koje bi u budućnosti moglo olakšati život starijim osobama. I onima koji se o njima brinu.

»New Generation Cane« ili štap za hodanje nove generacije predstavljen je na Mobile World Congressu u Barceloni i izazvao golemo zanimanje, piše Digital Trends.

Iako je još u fazi koncepta, štap za hodanje koji u sebi sadrži Bluetooth, GPS, WiFi i može se spojiti na mobilnu mrežu više podsjeća na nešto iz znanstvenofantastičnih filmova nego na štap koji biste kupili djedu ili baki.

Ono što posebno plijeni pozornost, osim futurističkog izgleda, niz je LED dioda ugrađenih u sam štap, a koje služe za navigaciju.

Princip je vrlo jednostavan. Pomoću aplikacije na računalu učita se neka lokacija (primjerice, kuća korisnika štapa). Zahvaljujući GPS-u, štap prepoznaje put kojim se korisnik kreće i navodi ga u pravom smjeru paljenjem zelenih lampica u obliku strelica.

Ukoliko korisnik krene u nekom drugom smjeru, štap počinje vibrirati, a LED diode poprimaju crvenu boju i upozoravaju korisnika da promijeni smjer.

Istom se aplikacijom može pratiti i kretanje korisnika te odrediti njegova trenutačna pozicija.

Osim što može služiti kao uređaj za navigaciju, štap je opremljen senzorom za očitavanje otkucaja srca pa se pomoću računalne aplikacije može pratiti i zdravstveno stanje korisnika.

Najveća mana predstavljenom štapu je kratko trajanje baterije - svega dva do tri sata. No ukoliko Fujitsu zaista odluči krenuti u proizvodnju »New Generation Canea«, vjerojatno će poraditi na tom problemu.

Ažurirano ( Petak, 08 Ožujak 2013 13:20 )