• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IVAN KLARIĆ, 25-GODIŠNJI SLAVONAC, OSMISLIO APLIKACIJU ZA POMOĆ KLADITELJIMA

DOSTA JE TELETEKSTA, SKENIRAJTE LISTIĆ I STIŽE OBAVIJEST JE LI DOBITNI

Zaljubljenici u sport uz pomoć aplikacije lako mogu doznati i rezultat događaja

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.vecernji.hr

Dva su tjedna bila dovoljna da 4600 korisnika 100.000 puta otvori aplikaciju za iPhone – inače uradak domaćeg autora, 25-godišnjeg Slavonca Ivana Klarića.

SASVIM SLUČAJNO

Riječ je o brendiranoj verziji aplikacije Score Alarm, namijenjene sportskim kladioničarima, koju je prepoznala Hrvatska lutrija te ideju mladog kreativca licencirala za domaće tržište za oko 250.000 kuna. Time je državna tvrtka postala jedina lutrija na svijetu koja svojim sportskim fanovima sada nudi mogućnost da uz pomoćpametnih telefona odmah saznaju imaju li dobitni listić, kada je i kako završila utakmica ili meč koji prate.

Korisnici Hrvatske lutrije koji imaju preuzetu aplikaciju mogu uz pomoć kamere na telefonu skenirati barkod listića, spremiti ga, nakon čega dobivaju obavijesti o prolaznosti za događaj koji su prognozirali. Ideja za ovaj startup projekt nastala je, kako to i inače biva, sasvim slučajno.

– Nikada se nisam kladio. Sjedio sam u kafiću s prijateljem koji je taj dan uplatio listić i rezultate pratio na teletekstu. Pomislio sam kako je posve nepotrebno uz razvijenu tehnologiju trošiti vrijeme na teletekst i tako je sve počelo – prepričava Klarić koji je lani završio studij ekonomije.

Izradio je probnu verziju koja se počela preuzimati na App Storeu, a interes je bio samo znak da je ideja na dobrome putu. U cijeli je projekt krenuo s 20 tisuća kuna.

Za uspjeh potreban trud

– Nakon što sam shvatio da mogu uspjeti cijeli mi se život pretvorio u radno vrijeme. Promijenio sam se i uozbiljio. Jednostavno, želim na tržište plasirati kvalitetan projekt kojim će svi korisnici biti zadovoljni – kaže Klarić kojemu je od ideje do lansiranja prve verzije bilo potrebno četiri mjeseca.

Za uspjeh je, danas priznaje, potrebna ideja, ali i trud i znanje kao i svijest da čovjek ne može sve napraviti sam. Nakon sklapanja ugovora s Hrvatskom lutrijom, mladom su se Klariću javile i lutrije iz drugih zemalja.

– Sve je tek na dogovorima, tako da ne mogu zasad ništa otkriti – kaže mladi kreativac.

OD IDEJE DO REALIZACIJE ČETIRI MJESECA

POČETNI ZASLON

Aplikaciju koju je osmislio Klarić prepoznala je Hrvatska lutrija i brendirala je za domaće tržište. Dostupna je na App Storeu besplatno.

SVI SPORTOVI

Aplikacija omogućava praćenje baš svih sportskih natjecanja. Nije potrebno neprestano ulaziti u aplikaciju, obavijesti same dolaze.

PREDNOST

Korisnici HL-A koji imaju aplikaciju mogu uz pomoć kamere pametnog telefona skenirati barkod listića i tako odmah saznati jesu li pogodili rezultate.

Ažurirano ( Subota, 09 Ožujak 2013 09:59 )