• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


STORMFLY

OPERATIVNI SUSTAV NA VAŠEM ZAPEŠĆU

StormFly je USB narukvica koju možete nositi sa sobom, a koja u sebi skriva ne samo prostor za pohranu dokumenata, već i cijeli operativni sustav

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Španjolska tvrtka Now Computing predstavila je koncept prijenosnog operativnog sustava koji opisuju kao alternativu računalstvu u oblaku.

StormFly zapravo je USB skriven u narukvici, a koji osim memorije za pohranu i prijenos dokumenata skriva i cijeli operativni sustav.

Dovoljno je priključiti StormFly u bilo koji 64-bitni Mac ili PC i računalo će prilikom pokretanja umjesto instaliranog operativnog sustava, pokrenuti onaj na StormFlyu.

Nakon pokretanja sustava, korisnik koristi operativni sustav i dokumente s USB-a, dok su oni na samom računalu netaknuti.

Operativni sustav koji se nalazi na StormFlyu temelji se na Linuxu, a na samom USB-u zauzima 8 GB (kod verzije od 16 GB) odnosno 12 GB (kod verzije od 32 GB).

Njegovi autori ističu kako je zamišljeno da StormFly koriste ljudi koji moraju dijeliti računalo (poput učenika u školi), a koji istovremeno žele raditi na tim istim dokumentima i na drugim računalima.

Također, ističu kako je StormFly zanimljiv ako želite djeci prepustiti da rade na računalu, ali želite biti sigurni da neće napraviti nikakvu štetu na njemu.

Inače, StormFly je u mjesec dana na Kickstarteru prikupio nešto više od 120 tisuća dolara pa se očekuje kako bi prvi primjerci u prodaji mogli biti već za nekoliko mjeseci.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 11 Ožujak 2013 13:59 )