• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


GDJE JE MAKSIMUM?

DOGAĐA LI SE NEŠTO ČUDNO SA SUNCEM?

Očekivalo se da će 2013. biti godina »Sunčeva maksimuma«, odnosno vrhunac 11-godišnjeg ciklusa. No, stigla je 2013. godina, a solarna aktivnost je relativno niska.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.vecernji.hr

Nešto se čudno događa sa Suncem. Očekivalo se da će 2013. biti godina »Sunčeva maksimuma«, odnosno vrhunac 11-godišnjeg ciklusa, piše NASA.

No, stigla je 2013. godina, a solarna aktivnost je relativno niska. Broj sunčevih pjega je manji nego 2011., a nema ni previše solarnih baklji. Neki promatrači pitaju se je li došlo do pogreške u predviđanju »Sunčeva maksimuma«.

DVA VRHUNCA

Stručnjak iz Nasinog Centra za svemirske letove Goddard Dean Pesnell ima drukčije objašnjenje ovog fenomena. – Ovo je Sunčev maksimum. No, izgleda drukčije od onog što smo očekivali zato što ima dva vrhunca – kazao je Pesnell.

Obično se vjeruje da na kraju jednog ciklusa ima malo pjega i baklji pa potom dolazi do razdoblja maksimuma kada se aktivnost intenzivira. Takav »uobičajeni ritam« ponavlja se svakih 11 godina.

CIKLUS MOŽE TRAJATI I 13 GODINA

No, stvarnost je mnogo kompliciranija. Astronomi već stoljećima broje Sunčeve pjege i već su uočili da solarni ciklus nije savršeno regularan. Ponekad ciklus traje 10, a nekada i 13 godina. Različiti su i Sunčevi maksimumi, ponekad su vrlo slabi, a ponekad ekstremno jaki.

Tako da se ne trebamo zabrinuti za Sunce, ništa čudno ne događa se s njim. Barem tako tvrde stručnjaci.

Ažurirano ( Utorak, 12 Ožujak 2013 09:23 )