• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


JESTE LI ZNALI?

MRŠAVITE KLIKAJUĆI MIŠEM

Japanci su izračunali koliko kalorija potrošimo svakim klikom miša. Iako ideja o mršavljenju klikanjem i nije za odbaciti, potrošnja je zapravo toliko mala da se ni ne primijeti na dnevnoj razini

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Sjedilački način života i dugotrajan rad za računalom utječu ne samo na probleme s kralježnicom, već i na nakupljanje nepoželjnih kilograma.

No dobra je vijest to da i klikanje mišem u omiljenoj igri ili po web stranicama troši kalorije.

Yahoo Japan prenosi da je u japanskom stručnom časopisu PHP Science World objavljen rad »Pretvorite sve u kalorije«, u kojem je izračunato da svaki klik mišem potroši 0,014 kalorija.

Stručnim rječnikom pojašnjeno je da je prilikom izračuna u obzir uzet kažiprst koji ima volumen od 10,8 kubičnih centimetara i teži 11,7 grama. Do točnog broja potrošenih kalorija došlo se formulom koja u obzir uzima to koliko je mišića u kažiprstu, koliko se njih koristi za pokret klikanja te koliko svaki taj mišić potroši energije za pokret. I krajnji je rezultat ispao 0,014 kalorija.

Koliko god ovaj podatak bio zanimljiv, teško da će pokrenuti lavinu »računalnih vježbi« ili će se na tržištu u budućnosti pojaviti »igre za vježbanje kažiprstom«.

Naime za bilo kakvu osjetniju potrošnju kalorija (primjerice, njih 100) trebalo bi klikati više od 70 tisuća puta. Od tolikog klikanja mogli bi nastradati miševi pa bi na svoje mogli doći jedino njihovi proizvođači, a i vjerojatno bi vas zabolio prst.

Ali to ne znači da onaj kasnonoćni zalogaj koji upražnjavate pred računalom ne možete zamijeniti klikajući u nekoj od igara koje se nude na internetu i tako - umjesto unijeti - zapravo potrošiti koju kaloriju.

Ažurirano ( Srijeda, 13 Ožujak 2013 12:13 )