• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO

PUNITE MOBITEL SNAGOM VATRE

Mobilni telefoni imaju nezgodnu naviku imati praznu bateriju onda kada nam najviše trebaju. Situacija je još gora ako se nalazite daleko od bilo kakve utičnice na, recimo, kampiranju ili planinarenju. Pa kako si pomoći u takvoj situaciji?

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Ljubitelji kampiranja i planinarenja znaju koliko je teško napuniti mobitel kad ste usred šume ili na nekoj planini, a baterija će se isprazniti upravo u onom trenutku kad je budete najviše trebali. Stoga su se godinama snalazili na različite načine. Među ostalima, koristili su solarne punjače ili nosili rezervne baterije.

Međutim, američka tvrtka BioLite osmislila je način kako toplinsku energiju koja nastaje izgaranjem drveta u malom prijenosnom kuhalu, pretvoriti u električnu energiju. Osim što možete skuhati toplo jelo i ugrijati se, tako možete i puniti svoj mobilni telefon ili čak manji radio.

Njihov BioLite Camp Stove kao gorivo koristi tek nekoliko suhih grančica, navodno ne dimi i proizvodi znatno manje ugljičnog dioksida od klasičnih kuhala.

Ističu kako, osim za ljubitelje prirode, ovo kuhalo može biti izvrsno rješenje u slučajevima kada zbog neke prirodne nepogodne dulje vremena nemate električne energije. Pogotovo jer je otprilike jednake veličine kao popularne boce za vodu od jedne litre pa ne zauzima puno prostora.

Svoju je praktičnost BioLite Camp Stove pokazao i u jesen 2012., kada je sjeverozapad SAD-a poharao uragan Sandy i ostavio tisuće bez električne energije. Iz BioLitea su postavili punktove po New Yorku i svojim sugrađanima uz besplatno punjenje mobilnih telefona nudili tople napitke ili pečene sljezove kolačiće.

Dakle, za one koji vole boraviti u prirodi, kampirati na pustom otoku ili se vode onom »ništa nas ne smije iznenaditi«, BioLite Camp Stove može se naručiti putem interneta za 130 dolara (815 kuna).

Ažurirano ( Petak, 15 Ožujak 2013 13:35 )