• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


UMJETNA INTELIGENCIJA

VAŠ OSOBNI POMOĆNIK MOĆI ĆE BITI BILO TKO

Sve veći broj virtualnih asistenata, kao što je Appleov Siri, očarajavu svijet svojim ljudskim karakteristikama - takvi 'digitalni pomoćnici' mogu govoriti, pričati viceve, pa i naljutiti se.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Startup tvrtka Volio bavi se idejom o razvoju tehnologije koja koristi umjetnu inteligenciju da bi od slavnih osoba napravila virtualne pomoćnike. S proizvodom koji je izradio Volio, možete u bilo kojem trenutku pozvati na zaslon primjerice Baracka Obamu kako bi s vama razgovarao o svom području stručnosti. To je »licem-u-lice« komunikacija, samo je automatizirana, digitalizirana i ograničenog opsega.

Volio u svojoj aplikaciji kombinira video sa softverom za procesiranje prirodnog jezika koji pomaže računalima da razumiju ljudski govor. Ovaj proizvod omogućuje javnim osobama da ostave dojam kako su korisnicima dostupne za savjet u bilo koje vrijeme.

U novoj aplikaciji Esquire magazina pod nazivom »Talk with Esquire«, prvoj primjeni Volio tehnologije, Esquireov modni direktor Nick Sullivan, stručnjak za frizure Rodney Cutler i guru za pića David Wondrich stoje na raspolaganju čitateljima spremni da odgovore na sva njihova pitanja o modi i sl.

Dodirnite Wondricha i pojavit će vam se video u kojem vas on pita: »Koja je tvoja omiljena vrsta alkohola?« Na odgovor poput »Znaš mene, ja ću popiti bilo što, pa krenimo s votkom«, dobit ćete Wondrichov odgovor: »Koliko vidim, nisi previše izbirljiv«. Virtualni pomoćnik potom će vam ponuditi suženi popis pića na izbor. U konačnici ćete proći kroz korake potrebne za pripremu koktela te ćete od Wondricha naučiti kako se to radi.

Prepoznavanje izgovorenog i tehnologija upravljanja govorom omogućuju ljudima da s Wondrichom normalno razgovaraju. On im uzvraća, što pojačava dojam da je kolumnist Esquirea prekinuo svoj posao kako bi upravo malo porazgovarao s vama.

Aplikacija tako pomaže ljudima koji osjećaju da su blisko povezani s ljudima koje nikad nisu upoznali, ali do kojih im je stalo. Za razliku od Twittera i Facebooka, Volio pokušava dati ljudima osjećaj da oni zaista gledaju svog idola uživo.

»To je iskustvo u koje uranjate i koje daje drugačiji osjećaj jer je riječ o licu«, kaže Ronald Croen, osnivač tvrtke Volio i njezin izvršni direktor. »Nema drugog mjesta gdje tražim nekoga pogledom, a taj netko gleda u mene i daje mi učinkoviti osjećaj da me je čuo... Mi smo obavili niz korisničkih testova koji pokazuju ono što ljudi koriste najviše: "Znam da to nije stvarno, ali osjećam se kao da je osoba razgovarala sa mnom" «.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 25 Ožujak 2013 12:38 )