• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


»BESPRIMJERNA BAHATOST«

KINA OBJAVILA RAT APPLEU

Kineska Centralna Televizija upozorila je da bi dužnosnici mogli poduzeti niz mjera protiv »bahatog« računalnog diva.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Kinezi nisu iznimka kada je u pitanju lojalnost prema Appleu, pa mnogi od njih brane proizvođača iPhonea nakon snažne državne medijske kampanje u kojoj se kompanija iz Cupertina, Kalifornija optužuje za pohlepu i aroganciju.

Jedan od najnovijih napada izašao je u Narodnom listu, glasilu Komunističke partije pod naslovom »Uništite Appleovu besprimjernu bahatost«.

Apple se optužuje za »zapadnjački tradicionalni osjećaj superiornosti« u svojoj politici prema Kini. Iako Kina za sve kompanije zahtjeva da ponude dvogodišnje jamstvo za svoje proizvode, Apple ima samo jednogodišnje jamstvo za svoje uređaje, piše Narodni list.

U prilično gadno intoniranom članku s nacionalističkim tonovima Apple je prokazan kao pohlepna, motivirana profitom i »bahata« kompanija.

U državnim medijima već su se pojavile brojne karikature i anti-Apple intonirani izvještaji.

Ranije ovog mjeseca, Kineska Centralna televizija (CCTV) optužila je Apple za »nepoštene korporativne prakse«.

»Apple mora promijeniti svoju politiku ili će se upravna tijela za provedbu zakona strogo obračunati s njima u skladu s relevantnim zakonima i propisima«, rekao je neidentificirani dužnosnik za CCTV, a izvještava Reuters.

Apple je odbacio sve optužbe da drugačije tretira kineske kupce. Tvrtka je u odgovoru za CCTV navela da je njihovo 90-dnevno jamstvo 30 dana duže nego što to zahtjevaju kineski zakoni te je istaknula da su uvjeti jamstva u velikoj mjeri isti u Kini, kao i u SAD-u te drugdje u svijetu.

Što se događa? Mnogi vjeruju da Peking pokušava naštetiti jednoj od najboljih luksuznih marki u Kini kako bi se pomoglo domaćim proizvođačima čiji proizvodi ostaju neprodani na policama trgovina.

Vrhunac ovog medijskog rata je otkriće da je CCTV angažirao ili regrutirao zvijezde čiji je zadatak da kritiziraju Apple na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Twittera.

Glumac Peter Ho objavio je tako poruku za svojih pet milijuna sljedbenika u kojoj je napao Apple.

»Apple igra na toliko trikova sa svojom korisničkom službom. Osjećam se povrijeđen kao Appleov fan. Jeste li učinili pravu stvar za [Steve] Jobsa? Jeste li učinili pravu stvar za dječaka koji prodaje svoj bubreg [kako bi kupio iPhone], upitao je glumac i dodao: »Ovo je primjer kako trgovina velikog imena maltretira kupce«.

Problem s ovom porukom odmah je primjećen. Na kraju poruke stajalo je »objaviti oko 20:20 sati«.

Mnoštvo korisnika napalo je Hoa i optužilo da šalje plaćene poruke koje imaju za cilj denuncirati Apple.

Ho je svoj post odmah izbrisao i potom tvrdio da on to nije učinio već da su mu u račun provalili hakeri (?!).

Ako se u bliskoj budućnosti Apple suoči s neobičnom blokadom poslovanja kao što se to dogodilo s Googleom 2010. godine, ovaj debakl mogao bi biti proročanski.

Ažurirano ( Utorak, 02 Travanj 2013 09:22 )