• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OBAMA NAJAVIO

AMERIKANCI ĆE DOVUĆI ASTEROID SVE DO MJESECA!

NASA planira uhvatiti jedan od asteroida koji prolaze pored Zemlje i dovući ga u Mjesečevu orbitu

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Ovaj plan na prvi pogled izgleda kao scenarij iz nekog znanstveno-fantastičnog filma, međutim, prema informacijama koje stižu iz američkih političkih krugova on je sastavni dio proračuna za sljedeću fiskalnu godinu koji uskoro namjerava predstaviti predsjednik Barack Obama.

»U suštini NASA planira uhvatiti asteroid robotiziranom letjelicom, dovući ga bliže Zemlji i postaviti ga u sigurnu orbitu oko Mjeseca«, rekao je senator Floride Bill Nelson.

»Astronauti bi potom putovali na asteroid gdje bi kopali rudače, istraživali mogućnosti skretanja asteroida s putanja sudara sa Zemljom i testirali razvoj tehnologija za putovanja u duboki svemir i na Mars«, dodao je američki dužnosnik koji je ujedno i član senatskog odbora za znanost i svemir.

Novi plan, kaže Nelson, sličan je prošlogodišnjem koji je predložio California Institute of Technology. Prema njemu idealno kameno tijelo težilo bi oko 500 tona i imalo promjer od oko osam metara.

Za ovu svrhu Obamin proračun u 2014. godini predviđa izdvojiti 100 milijuna dolara. Novac bi se trebao utrošiti za otkrivanje odgovarajućeg tijela. NASA bi u lov na asteroid mogla krenuti već 2019. godine. Cijeli projekt stajao bi oko 2,6 milijardi dolara, nešto više od slanja Curiosityja na Mars. Robotizirana letjelica uhvatila bi maleni asteroid u svojevrsnu mrežu ili vreću i potom ga povukla prema Mjesecu. Konačno bi 2021. godine četiri astronauta raketom Orion krenula u svemirske šetnje i istraživanja asteroida. Dovlačenje asteroida bliže Zemlji ubrzalo bi planove iskrcavanja ljudi na neko od ovih kamenih tijela za četiri godine.

Krugovi bliski Obami nagađaju kako je moguće da je projekt dobio dodatnu injekciju nakon što je u veljači omanji asteroid koji je eksplodirao nad Rusijom ozlijedio više od 1.000 ljudi.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 17:06 )