• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


»INCEST SPOILER«

ISLANĐANI POLUDJELI ZA APLIKACIJOM ZA PREVENCIJU - INCESTA

Ako dvoje ljudi dijele baku ili djeda i sudare svoje telefone koji imaju aplikaciju, oglasit će se alarm. Ta se opcija zove »Sifjaspellsspillir« ili »Incest Spoiler«

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.novilist.hr

Rizik da će slučajno spavati sa svojim rođakom na Islandu je očito dovoljno visok da opravdava kreiranje smartphone aplikacije koja to može spriječiti, navodi Wired.

»Bump in the app before you bump in bed« (u slobodnom prijevodu »kucnite se aplikacijama prije nego što se tucnete u krevetu«) krilatica je pod kojom su novi proizvod kreirali studenti programeri s Islandskog sveučilišta. Budući da se otokom već proširila šala o mogućnosti da netko završi u krevetu s rođakom, njihova je ideja o aplikaciji za prevenciju incesta pala na plodno tlo.

Naziv aplikacije je ÍslendingaApp SES (Beta) i napravljena je za Android platforme. Kao izvor koristi Íslendingabók, online genealošku bazu podataka koja sadrži informacije o više od 720 tisuća Islanđana unatrag 1200 godina. Također koristi mnoge zapise kao što su crkveni dokumenti, informacije iz popisa stanovništa i slično.

Ideja je bila da svi ti podaci budu jednostavno dostupni ljudima kako bi mogli znati tko im je u srodstvu. No, najbolji dio aplikacije rezerviran je za situacije kada dvoje ljudi, koji imaju te aplikacije, sudare svoje smartphone. Ako dijele baku ili djeda aplikacija će ih na to upozoriti alarmom. Ta se opcija zove »Sifjaspellsspillir« ili »Incest Spoiler«.

Aplikacija je u samo nekoliko dana preuzeta više od 5.000 puta, a njegova je prosječna ocjena 4.6 / 5. I ta ocjena govori o zadovoljstvu Islanđana takvom uslugom. Jedan od korisnika napisao je recenziju: »Da sam imao ovo na ranije, možda i ne bih otišao kući s tetom«.

Island nije velika zemlja i oko dvije trećine od 320.000 stanovnika živi u glavnom gradu Reykjaviku i okolici, tako da su velike šanse da je Islanđaninu stranac koji mu se obrati na ulici ili u noćnom klubu zapravo njegov ili njezin daleki rođak.

Osim toga, dio problema je i to što na Islandu nema konvencije po kojoj se djeca imenuju, pa njihovo prezime ne upućuje na njihovo obiteljsko stablo. Ponekad su prezimena daju po majci, ponekad po ocu, ali po principu da prvo ime roditelja postaje djetetovo prezime. Svaka nova generacija ima potpuno drugačije prezime. Tako tete, ujaci, nećakinje, nećaci - svi mogu imati vrlo različita imena.

Ažurirano ( Nedjelja, 12 Svibanj 2013 10:18 )