• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PAD SUSTAVA

INVAZIJA MRAVA KOJI JEDU ELEKTRIČNE INSTALACIJE!

Jugozapadom Sjedinjenih Država proširila se, u tim krajevima donedavno nepoznata, vrsta štetnih mrava koji se hrane izolacijama električnih instalacija

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

»Ovi mravi, poznati kao ludi mravi Rasberry, vjerojatno će biti najgori kukci s kojima smo ikada imali posla u ovom dijelu SAD-a«, rekao je stručnjak za kontrolu nametnika Tom Rasberry po kojem su dobili ime jer ih je prvi otkrio u SAD-u. Prema nekim studijama ludi mravi proširili su se na sjever iz Argentine i Brazila.

Nazivaju se ludima zato što se u svojoj potrazi za hranom kreću nelinearno za razliku od drugih srodnika. Novo istraživanje, objavljeno u travnju u časopisu Biological Invasions utvrdilo je da ta vrsta, stručnog naziva Nylanderia fulva, potiskuje ranije osvajače, vatrene mrave, što se na prvi pogled može činiti korisnim. Međutim, iskustvo je pokazalo da je nova napast još mnogo gora.

»Ljudi koji žive u okupiranim područjima kažu da bi voljeli da se vatreni mravi vrate«, ističe Edward LeBrun s University of Texas u Austinu. »Vatreni mravi su na mnogo načina vrlo pristojni. Žive u vrtu. Grade mravinjake i ostaju u njima, a u interakcije s ljudima dolaze samo kada stanu na mravinjake«, objasnio je LeBrun.

Problem je u tome što ludi mravi nisu ograničeni isključivo na vrtove i šume već se često naseljavaju po zidovima i rupama u kućama. Zanimljivo je da ih posebno privlači električna oprema i uređaji. Stručnjaci pretpostavljaju da su privučeni magnetskim poljima što ih stvara protok struje ili toplinom koja nastaje zbog otpora u žicama.

Nakon što uđu u uređaje grizu izolacije žica i uzrokuju kratke spojeve. Kada ih struja ubije, ispuštaju kemikalije kojima prizivaju u pomoć druge mrave. Na taj način nastaju cijele nakupine mrtvih tijela koje mogu izazvati pad sustava. Njihovi ostaci također mogu uzrokovati pregrijavanje uređaja i mehaničke kvarove.

Stručnjaci javljaju da su čak napali Johnson Space Center, no NASA je hitno poduzela sve potrebne korake kako bi ih istrijebila i popravila kvarove. Ludi mravi vrlo brzo preuzimaju staništa; mogu biti 100-tinjak puta gušći od ostalih. Razmnožavaju se vrlo brzo tako da druge vrste obično potisnu već kroz godinu dana. Čini se da im osobito dobro odgovaraju vlažna i topla priobalna područja. Na sreću ne kreću se pretjerano brzo – od 20 do 30 metara mjesečno. Na područjima koja osvoje istrebljuju sve druge kukce.

Jedan Amerikanac na YouTubeu je objavio snimku ludih mrava koji su mu ušli u miša za računalo.

Ažurirano ( Srijeda, 22 Svibanj 2013 10:01 )