• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OPASNA KOMBINACIJA

TABLETI MOGU ZAUSTAVITI SRCE

Pacijenti s ugrađenim implantabilnim kardioverter-defibrilatorom trebali bi izbjegavati prislanjanje bilo kakvih magneta na tijelo pa i onih u tabletima

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da stojimo u bolničkoj čekaonici i čitamo natpis o zabrani korištenja mobilnih telefona. Ne samo zbog mira bolesnika, već i zato što bi mobilni telefoni mogli utjecati na osjetljivu opremu koja nekome u tom trenutku možda spašava život.

No čini se kako su i tableti jednako opasni.

Kako prenosi Ars Technica, 14-godišnja Gianna Chien predstavila je na sastanku Društva za srčani ritam u Denveru svoje istraživanje u kojem je pokazala kako iPad 2 može utjecati na rad implantabilnog kardioverter-defibrilatora i dovesti do smrti pacijenta.

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) ugrađuje se pacijentima koji boluju od aritmije ili nepravilnog rada srca. On prati rad srca i kad otkrije nepravilnost reagira ili stimulacijom ili električnim šokom.

No ICD u blizini magneta prestaje s radom, a iPad 2 u svom kućištu ima magnete.

U istraživanju koje je Gianna Chien provela na 26 dobrovoljaca, u 30 posto slučajeva magneti su utjecali na rad ICD-a i isključili ga. Neki su ICD-i nastavili s radom kad su se magneti udaljili, dok je druge ponovno morao pokrenuti liječnik.

Iako je u testiranju korišten iPad2 koji u svom kućištu ima magnete kako bi držao na mjestu Appleov Smart Cover, rezultati se mogu primijeniti na bilo koji tablet koji u sebi sadrži magnete.

Kada se tablet koristi na uobičajen način i drži odmaknut od tijela, magneti nemaju utjecaj na ICD. No kada se prisloni uz tijelo, primjerice prilikom nošenja ili kad osoba zaspi s tabletom na prsima, može izazvati probleme.

Jedan od proizvođača ICD-a, Medtronics u službenoj je izjavi zapisao kako ne bi trebalo biti problema ako se »tableti koriste prema uputama proizvođača«, ali i dodali kako bi pacijenti trebali iPad odnosno tablete držati barem 15 centimetara od tijela.

Dakle, ako imate ugrađen ICD, držite tablete na odstojanju.

Ažurirano ( Utorak, 28 Svibanj 2013 10:55 )