• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KAKAV SULUDI POTHVAT!

ČOVJEK KOJI ŽELI ISPRINTATI CIJELI INTERNET

Kenneth Goldsmith, umjetnik i prvi ovjenčani pjesnik Muzeja moderne umjetnosti unajmio je 500 četvornih metara prostora u Mexico Cityju sa šest metara visokim stropovima kako bi taj prostor napunio internetom koji će prethodno isprintati

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Goldsmith je zatražio pomoć i od ostalih korisnika interneta putem svoje Tumblr stranice »Printing The Internet« na način da ih je pozvao da u Mexico City dovezu sve što mogu, bio to »jedan list ili kamion«.

Za Yahoo Tech Goldsmith je rekao da je inspiraciju za svoj projekt dobio od mladog programera i internet aktivistaAarona Swartza, koji je u siječnju ove godine počinio samoubojstvo. Njemu je i posvetio ovaj umjetnički rad.

Njega je čekalo suđenje za neovlašteno skidanje milijuna akademskih članka iz znanstvene digitalne knjižnice JSTOR. Goldsmith kao i Swartz, snažno vjeruje u otvoreni pristup informacijama.

Prve reakcije preko interneta su bile predvidljivo zbunjene. »Kakvo besmisleno trošenje papira i novca«, napisao je @Tweet_Robi na UbuWeb, arhivi avangardne umjetnosti koju je osnovao Goldsmith. »Je li to umjetnost radi umjetnosti ili jednostavno sranje?«

Postoji čak peticija na Change.org kojoj je cilj zaustaviti ovaj suludi projekt.

Tehnološki blog Tech Hive izračunao je da bi ispis 4,6 milijardi stranica - što se temelji se klimavoj pretpostavci da jedna web stranica odgovara jednoj stranici A4 papira - zauzeo 29.374 kubičnih metara.

Godine 2009. tvrtka Cartrige Saver procijenila je da bi internet u formi knjige težio 544.310.844 tona i da bi ta knjiga bila visoka više od tri kilometra.

Najbizarniji je bio pokušaj Johna D. Kubiatowicza, profesora računalnih znanosti na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji da izračuna težinu interneta. Godine 2011. on je objavio dadownloadanje elektronske knjige na uređaj kao što je primjerice Kindle povećava težinu Kindlea (?!).

Ovaj ugledni profesor je rekao da je ta težina tako mala i mjeri se u atogramima ili 0.000000000000000001 grama. »Ova količina se učinkovito ne može mjeriti«, rekao je jer čak i najosjetljivije mjerne skale imaju rezoluciju do samo 10 na minus devetu (0.000000001 grama). Unatoč tome, ovaj profesor izračunao je da sve informacije objavljene na internetu teže koliko i jedna jagoda!

Goldsmith je unatoč svemu čvrsto prionuo na ovaj projekt koji će trajati od 26. srpnja do 30 kolovoza, unatoč čak i vlastitom priznanju da će čak i mali dio tiskanog interneta lako »preplaviti bilo koji prostor«.

Ažurirano ( Četvrtak, 06 Lipanj 2013 12:19 )