• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


LMAO, IDC, BRB...

DEŠIFRIRAJTE KRATICE U PORUKAMA SVOJIH TINEJDŽERA

Provjeravate li poruke na mobitelu svog djeteta? Možda i da, ali ste shvatili da vam je nemoguće dešifrirati što pojedine poruke znače, osim ako ste u koraku s internetskim slang novotarijama. Primjerice, mogli biste naići na OMG, LOL, IDK, LMAO i druge kratice.

E-mail Ispis PDF

Izvor: magazin.net.hr

Ne brinite, znamo da se na prvi pogled to čini izrazito kompliciranim, pa smo vam odlučili sastaviti mali priručnik za bolje razumijevanje internetskih slang kratica.

OMG - Oh My God. Vjerojatno najčešći akronim kod strastvenih tekstoljubaca, a oznaka je za šok, uzrujanost, uzbuđenje, sreću ili bilo koju drugu eksesivnu emociju.

LOL - Laugh Out Loud. Ovaj bi se akronim lako mogao zamijeniti za »lots of love«. Ako vam dijete napiše »LOL«, to ne znači da vam izražava svoje emocije, već time izražava smijeh, obično u sarkastičnom kontekstu.

WTF - What the Fuck. Iako je ovo psovka, ta je kratica toliko ukorijenjena da je mnogi koriste ne razmišljajući o tome koliko nekim pristojnijim pojedincima može biti uvredljiva. Ovaj se akronim koristi slično kao i OMG, samo s većom dozom ljutnje.

LMAO - Laugh My Ass Off. Ovaj je akronim veoma sličan LOL-u, ali se koristi kao varijacija smijanja nečemu. Također je veoma omiljen među mlađom ekipom koja voli tipkati porukice.

IDK - I Don't Know. Jednostavno: »Ne znam«.

IDC - I Don't Care. Nije me briga.

ILY - I Love You. Volim te. Generalno se koristi među prijateljima, ako su dvije osobe izrazito bliske.

BTW - By The Way. Još jedan prilično jednostavan koji se koristi prilično često, ali ponekad i u situacijama kada nastojite biti britki na jeziku.

IRL- In Real Life. Doslovce »u stvarnom životu«. Ova se kratica većinom koristi na internetu, ali polagano prijelazi i u domenu SMS-ova. Generalno se odnosi na nešto uživo, odnosno suprotno dopisivanju i online aktivnostima, primjerice susresti se s nekim.

BRB - Be Right Back. I ovaj se akronim većinom koristi na internetu, ali se može koristiti i prilikom dopisivanja preko poruka, a najavljuje odsutnost na nekoliko minuta.

TBH - To Be Honest. »Da budem iskren/a...« Još jedna kratica koja se koristi prilično često, a lako ju je zapamtiti.

Naravno, postoji i nekoliko domaćih:

AMR - Ako me razumiješ. Hrvatska verzija engleskog IYKWIM (If You Know What I Mean).

BMK - Boli me kur**. Također psovka koja se prilično često koristi među mlađom generacijom, prostiji način da se kaže. »Nije me briga za to«.

SAJB - Sorry ako je bilo. Isprika zbog eventualnog ponavljanja poruke, kada primjerice niste sigurni da li je primatelj već dobio vic koji šaljete.

Ažurirano ( Subota, 08 Lipanj 2013 14:41 )