• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


INTERAKTIVNA GLAZBA

PRETVORITE ČAŠE U ZVUČNIKE

Iako se sljedbenici vinila kunu u neponovljivu toplinu analognih medija, prednost MP3 zapisa i njegovih rođaka je očita. Zbog jednostavnosti distribucije i mogućnosti da vam tisuće pjesama odmah budu dostupne na nekom uređaju za reprodukciju, digitalni format postao je norma.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

Student dizajna Casey Lin izradio je Timbre Speaker, zvučnik koji omogućava interaktivno iskustvo slušanjaglazbe jer dopušta rukovanje kvalitetom zvuka jednostavnim pomicanjem predmeta po površini prijemnika. Drvena kutija, izrađena od američkog crnog oraha, zapravo je sustav razglasa. Ako na tu kutiju stavite čaše, one će oblikovati zvuk ovisno o svom obliku.

Kako cijela stvar radi? Drvena kutija funkcionira i kao samostalni zvučnik i kao ograđeni prostor za nekoliko površinskih sondi koje prenose vibracije preko njegove površine.

»Staklene posude djeluju kao fizički ekvilajzeri, a vibracije se prenose preko drveta na čašu i mijenjaju boju zvuka, tako da se posude drugačije veličine, oblika ili materijala mogu postaviti na zvučnik kako bi se po želji korisnika mijenjao zvuk«, objasnio je Lin.

Dodao je da »iako su drvo i staklo najbolji materijali za akustiku«, ostali materijali i oblici će proizvesti različite boje zvuka.

»Još jedna zanimljiva metoda je da posudu ispunite tekućinom, što može ublažiti boju, ali stvara zanimljive vibracije.«

Pogledajte video:

{vimeo}http://vimeo.com/68463925{/vimeo}

Ažurirano ( Subota, 22 Lipanj 2013 09:57 )