• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OKRUTNA PRIRODA

SEKS ZA NJEGA ZNAČI SMRT, A SADA SE SAZNALO I ZAŠTO

Steven Schwartz, bihevioralni ekolog sa Sveučilišta Nebraska, objavio je u časopisu Biology Letters rezultate svog istraživačkog rada, u kojem je promatrao pauke vrste Dolomedes tenebrosus

E-mail Ispis PDF

Izvor: danas.net.hr

Schwartz je otkrio da muški pauci te vrste nakon parenja ugibaju, te da je to neizbježna posljedica mehanizma kojim mužjak prebacuje spermu ženkama.

Pauci Dolomedes tenebrosus spadaju u skupinu pauka koji ne pletu mreže. Imaju osam očiju, a ženke su veće od mužjaka i mogu biti do 14 puta teže od njih. Pretežno žive pokraj vode i plijen love osjećajući sitne vibracije na vodi.

Schwartz je ove pauke počeo promatrati još 2006. godine, te je utvrdio da su oni prvi od vrsta koje ne plete mrežu, a kod kojih je smrt mužjaka nakon parenja neizbježna. Takva je pojava uočena kod još samo tri vrste pauka. Kod vrste Dolomedes tenebrosus primijetio je da prilikom parenja mužjak unutar svog pedipalpa napuše jednu vrećicu, koja se ne može više ispuhati i koja rezultira padom tlaka, te se mužjak skvrči, postane nepokretan i zakačen za ženku. No, mužjak živi još otprilike pola sata nakon parenja, zakačen za ženku, nakon čega ga ona najčešće pojede ili odbaci.

Ažurirano ( Nedjelja, 30 Lipanj 2013 11:16 )