• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HYPER SUPRIME-CAM (HSC)

870-MEGAPIKSELNA KAMERICA KOJU NIKAD NEĆETE IMATI

Ona je dio Subaru teleskopa od 8.2m, a posebno razvijene CCD-ove s ukupno 870 megapiksela. Kamera je postavljena još 2011. a s radom je počela prije gotovo godinu i pol. Znanstvenicima će, među ostalim, pomoći u istraživanju distribucije tamne tvari u svemiru.

E-mail Ispis PDF

Izvor: gadgeterija.tportal.hr

Ako je tkogod pomislio da u rukama drži vrhunac tehnologije kada je riječ o snimanju fotografija, možda bi bilo zgodno razmisliti ponovno o pojmu »vrhunac«. Hyper Suprime-Cam (HSC) je dio Subaru teleskopa od 8.2m, a posebno razvijene CCD-ove s ukupno 870 megapiksela.

Ova ultra-wide-field kamera je mase pune tri tone, a visoka je kakvih tri metra. Fotografije koje snima su punih 870 megapiksela, a sve se odvija zahvaljujući 116 pojedinačnih CCD senzora koji su hlađeni na -100°C u vakuumu. Glavne optičke dijelove ove kamere je izradio Canon, a ukupno se sastoje od sedam leća/optičkih elemenata. Promjer prve leće je 85cm, a cijev koja drži svu optiku je duljine 165cm.

Zanimljivost je da ta cijela konstrukcija zapravo nije jedini dio optike. Onaj bitni dio je Subaru teleskop od 8.2 metra na kojeg se montirao HSC, a koji pripada Nacionalnom astronomskom opservatoriju u Japanu. Nevjerojatno precizni sustav za fokusiranje je razvio Mitsubishi – u stanju je fokusirati kameru od tri tone s pomacima od 1-2 mikrona.

Kamera je postavljena još 2011. a s radom je počela prije gotovo godinu i pol. Znanstvenicima će, među ostalim, pomoći u istraživanju distribucije tamne tvari u svemiru.

Ažurirano ( Srijeda, 03 Srpanj 2013 13:43 )