• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


CRNO ONLINE TRŽIŠTE

FBI UGASIO PUT SVILE, WEB STRANICU NA KOJOJ STE MOGLI NARUČITI DROGU

Federalne vlasti u SAD-u objavile su da su blokirale web stranicu koja je smatrana jednim od najpopularnijih mjesta na internetu na kojem se mogla kupiti droga i druga ilegalna dobra i usluge.

E-mail Ispis PDF

Izvor: tehnoklik.net.hr

U kaznenoj prijavi FBI navodi da tereti Rossa Williama Ulbrichta, također poznatog pod nadimkom »Dread Pirate Roberts«, jer je od siječnja 2011. godine održavao web stranicu Silk Road (Put svile).

Vlasti su priopćile da je ova stranica pružala online platformu za dilere širom svijeta, koji su putem nje anonimno prodavali narkotike - uključujući marihuanu, heroin, LSD i kokain.

Put svile je i »prodavaonica« za kupnju i prodaju drugih nezakonitih stvari, uključujući i zlonamjerni softver koji se koristi za hakiranje računala, priopćile su američke vlasti.

Put svile je dugo bio na nišanu vlasti. Godine 2011. senator Charles Schumer pozvao je ovu web stranicu da »certificira one-stop shop za ilegalne droge koji predstavlja vrlo drzak pokušaj torbarenja drogom online. To je drskije od bilo čega drugoga«.

Ulbricht je također od jednog korisnika Puta svile »naručio ubojstvo« po cijeni od 150.000 dolara. Riječ je bila o drugom korisniku koji je prijetio da će objaviti identitet tisuća posjetitelja ove stranice, kako se navodi u podnesenoj tužbi.

Vlasti su optužile Ulbrichta za trgovinu narkoticima, pranje novca i hakiranje računala. Na web stranici Puta svile sada stoji obavijest da su stranicu zaplijenili FBI, DEA, krizni odjel IRS i ICE Homeland Security Investigations.

O Ulbrichtu je nedavno pisao i Forbes. Tom prilikom on je izjavio novinaru da prikriva svoj identitet i identitet posjetitelja web stranice putem softvera pod nazivom Tor. To je anoniman softver koji šifrira internetski promet tako da ga preusmjerava putem drugih računala diljem svijeta.

»Najviše razine vlasti me love«, rekao je tada za Forbes.

U premetačini FBI-a zaplijenjeno je 26.000 jedinica digitalnog novca Bitcoin, koji vrijedi oko 3,2 milijuna dolara. Bitcoin je anonimna, digitalna valuta čija je prednost lakša isplata. Isplata se može obavljati bez posrednika i bez transakcijskih troškova koji su prisutni ako prijenos novca vršite preko banke ili nekog od popularnih servisa za prijenos novca.

Ažurirano ( Petak, 04 Listopad 2013 14:27 )