• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MITSKA MORSKA ZMIJA

U KALIFORNIJI SE NASUKALO RIJETKO STVORENJE OD 5,5 METARA

Djelatnici kalifornijskog instituta za biologiju mora nedavno su na obalama otoka Catalina pronašli rijetko stvorenje koje je u prošlosti vjerojatno nadahnulo mornarske legende o golemim morskim zmijama

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Mrtvu pet i pol metarsku ribu za nedjeljne šetnje plažom pronašla je Jasmine Santana.

Ovo stvorenje, poznato kao riba pojas ili kralj haringi (Regalecus glesne), može narasti i do 18 metara. Smatra se najdužom koštunjavom ribom na svijetu. Najčešće živi u tropskim morima na velikim dubinama od 300 do 1000 metara pa su susreti s njom vrlo rijetki, a njezine osobine i ponašanje slabo su istraženi. Može dostići težinu od 300 kilograma pa i više. 2010. godine pronađena su tri uginula primjerka na obalama Švedske. Uglavnom se hrani račićima, odnosno zooplanktonima. Zna se pojaviti i u vodama Jadranskog mora, međutim, vrlo rijetko.

»Jasmine Santana je bila šokirana kada je ugledala oko veličine pola dolara kako bulji u nju iz pijeska«, objavio je Institut. »U početku mu je polako prilazila dok nije shvatila da je mrtva.«

Golemo truplo na obalu je udruženim snagama izvuklo 15 ljudi. Najstariji zaposlenik instituta Mark Johnson kaže da u svojoj 32-godišnjoj karijeri nije vidio ništa slično.

Tijelo goleme ribe odlično je očuvano. Uzorci tkiva i snimke poslani su na University of California u Santa Barbari koje bi trebalo potvrditi nalaz.

Ažurirano ( Četvrtak, 17 Listopad 2013 13:48 )