• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BLISKA BUDUĆNOST

DRONOVI ĆE NAS FOTKATI UVIJEK I SVUGDJE

Danas su sinonim za leteće strojeve-ubojice i špijune. Za koju godinu, to bi se moglo promijeniti. Skupina dizajnera zamislila je dronove kao prijateljski nastrojene uređaje, funkcionalne i namijenjene isključivo za osobnu uporabu.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Paparazzi – a kako bi se drukčije zvao dron koji će nas stalno slikati izbliza? – jedan je od dva koncepta budućnosti 2020. godine, osmišljena u radionici časopisa Frog.

Letjelica, piše Wired, doslovno omogućava prijenos uživo cijelog vašeg života na sve društvene mreže, a da ne morati ni izvaditi pametni telefon pa čak ni mrdnuti prstom.

Sferična, stabilizirana kamera snima fotografije i video, a robot je u stalnoj potrazi za što boljim osvjetljenjem i rakursom koji će vas prikazati u najboljem izdanju.

Drugi konceptualni dron nazvan je Guardian Angel (Anđeo čuvar). Osim što će paziti na usamljene trkače, mogao bi ponuditi više novih opcija vezanih za fitnes – recimo, zujati ispred vas kako bi vam davao tempo određujući ritam tako što će očitavati otkucaje srca. U njega će biti moguće pohraniti podatke pa ćete se moći utrkivati sami sa sobom ili, u realnom vremenu, s prijateljima, također opremljenima letećim dronovima.

Riječ je o uređajima koji će biti značajno drukčiji od dronova kakve poznajemo danas. Kretat će se samostalno, ali će stalno biti u blizini kružeći oko vas kao sateliti u orbiti oko Zemlje. Moći će, zamislili su dizajneri, poslužiti kao društvo, samoupravljajući kišobran, pokretna postaja za vremensku prognozu...

Ažurirano ( Subota, 23 Studeni 2013 18:04 )