• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NESTANKOM LEGENDARNIH WINDOWSA KREĆU NAPADI NA BANKOMATE

Stoga se u Symantecu trude što prije pronaći način kako se obraniti od tih napada, ali upozoravaju da neće biti ni malo jednostavno

E-mail Ispis PDF

Hakeri su, kako kažu u Symentacu već pronašli način kako upasti u bankomate, koje pogone kombinacijom hardvera i malvera.

Jedan takav poseban malver naziva se Backdoor.Plotus, a prvu puta je otkriven 2013. godine Meksiku, gdje su ga hakeri upotrijebili kako bi izvukli novac iz bankomata uz pomoć vanjske tipkovnice.

Da stvar bude gora, nova inačica tog softvera pojavila se početkom ove godine, ali znatno modificirana, tako što je napisana na engleskom, te se može aktivirati sms porukom.

Stoga se u Symantecu trude što prije pronaći način kako se obraniti od tih napada, ali upozoravaju da neće biti ni malo jednostavno.

Mnoge banke je ovo prestrašilo, te su u ubrzanom postupku prelaska na novije verzije operativnih sustava, dok su neke čak i spremne platiti goleme svote novca Microsoftu kako bi i dalje nastavio podržavati Windows XP i nakon 8. travnja, sve dok se ne snađu sa nekom drugim sustavom.

Isto tako, valja napomenuti da neki bankomati imaju verziju XP-a kojoj podrška ističe tek 2016. godine.

Izvor: tportal.hr

Ažurirano ( Srijeda, 26 Ožujak 2014 14:42 )