• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SUPER BATERIJA – PUNI SE SVEGA 30 SEKUNDI!

Prototip baterije koja koristi nano-kristale izradila je izraelska tvrtka StoreDot, a na tržištu bi se mogla pojaviti za oko tri godine

E-mail Ispis PDF

Izraelci su bateriju predstavili na Think Next konferenciji od Microsofta, pri čemu je bila spojena na pametni telefon Samsung Galaxy S4, te se pri ovoj demonstraciji napunila za svega 26 sekundi.

Navedena baterija je veličine kutije cigarete, a budući da je još u fazi prototipa, za očekivati je da će se do početka masovne proizvodnje, koja bi se trebala dogoditi za oko tri godina, pojaviti u znatno manjem obliku.

- Mislimo da možemo ugraditi bateriju u telefon u roku godine dana, a da bi proizvod mogao biti dostupan za tri - rekao je Dorn Myersdorf.

Nano-kristale koje koristi baterija otkrili su Izraelci prilikom istraživanja Alzheimera prije 10 godina, a ljudi iz StoreDot-a ih opisuju kao stabilne sfere promjera 2 nanometra od peptidnih molekula.

Myersdore dodaje kako baterije nisu jedino što će se promijeniti dolaskom ove tehnologije, a njihova tvrtka ih osim za baterije koristi i u memorijskim čipovima, koji omogućuju trostruko brže vrijeme zapisivanja od klasičnih flash memorija.

Što se tiče cijena, one će kao što je za pretpostaviti, biti dosta visoke. Točnije, njihova proizvodnja će biti 30 - 40 posto skuplja od današnjih, a prodavati će se po čak dvostruko većoj cijeni.

Izvor: 24sata.hr

Ažurirano ( Četvrtak, 10 Travanj 2014 11:20 )