• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Bilogorci na prvom ovogodišnjem snijegu

Bilogorski planinari u velikom broju uživali u prvom ovogodišnjem snijegu

E-mail Ispis PDF

Promjena vremena koja je zahvatila Hrvatsku ovog vikenda  donijela je niže temperature, a u gorskim predjelima i obilan snijeg. To nije natjeralo 35 odvažnih bilogorskih planinara da odgode planirani izlet za ovaj vikend. Vremenske prilike utjecale su samo na to da se spusti visinska letvica i umjesto    1646 metara visokog  vrha  Gole Plješivice popne 889 metara visok vrh Oštri Medveđak .

Medveđak je  šumovita gorska kosa duga 8 km, koja se pruža kao sjeverozapadni nastavak Ličke Plješivice. Na njenom hrptu uzdižu se tri vrha: Oštri Medveđak (889 m), Tupi Medveđak (868 m) i Turčić (801 m). Posebnost ovog područja su stare bukove šume prepuštene prirodnom razvoju, a uz  staze su postavljeni poučni panoi koji upoznaju posjetitelja sa šumskim ekosustavom te drugim prirodnim posebnostima.

Po dolasku na područje Plitvica zatekli smo već lijepo zabijeljenu  okolinu i snijeg koji je nastavio padati. Staza koji smo odabrali u uvjetima bez snijega spada u kategoriju lakih i ugodnih uspona koji se savladaju za sat i pol vremena. Pod snijegom nam je za 5 kilometara staze koja savladava nešto manje od 300 metara visinske razlike trebalo 4 sata. Krenuli smo s ulaza 2 gdje je već napadalo 30-tak centimetara snijega i u tom trenutku to nam se činilo dosta. Kako smo visinski napredovali visina se povećavala a mi smo se sve češće izmjenjivali u prćenju snijega. U pojedinim trenucima i kratkim pauzama stalno smo preispitivali svoju odluka nastavljamo li dalje. Ispod i na samom vrhu snijeg je bio između 50 i 70 centimetara i konačno smo u 14 sati stigli do najviše točke. Silazak je bio milina jer po  napravljenoj i utrtoj  prtini nije bilo većih problema da do mraka budemo u toplom autobusu.

Unatoč malo većem naporu pri današnjem planinarenju svi su zadovoljno gledali kroz  prozor autobusa snježni prekrivač koji je poslije Karlovca kao čarolijom nestao. Svi smo se najednom upitali hoće li nam u Bjelovaru vjerovati da smo prošli vikend prtili 50-70 centimetara snijega?

Ažurirano ( Srijeda, 25 Studeni 2015 13:55 )