• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VISOKOGORSKA SEKCIJA HPD »BILOGORA

Zimski uspon na Bjelolasicu s mislima na Čvrsnicu i Vran planinu

Nakon nešto više od 18 kilometara pohoda do vrha i nazad u 5 i pol sati zadovoljni smo da smo doživjeli zimske čari Bjelolasice ali od Čvrsnice i Vran planine nismo odustali samo čekamo povoljan trenutak

E-mail Ispis PDF

Tekst i fotografije: Željko Vinković, član Visokogorske sekcije HPD »Bilogora« Bjelovar

Još se jednom pokazalo koliko je teško planirati uspon u više planine iznad 2000 metara zbog nepredvidljivosti vremenskih prilika. Drugi vikend zaredom morali smo odgoditi planirani zimski visokogorski uspon na hercegovačke planine Čvrsnicu i Vran planinu. Vremenska prognoza koju stalno pratimo za to područje još je obećavala početkom tjedna. Osim prognoze u kontaktu smo s domaćim planinarima koji nam u srijedu javljaju :

Vrijeme se kvari za subotu, na Čvrsnici se očekuje obilniji snijeg, smirivanje tek u nedjelju. Mi smo za subotu planirali glavni uspon po ugaženom  snijegu koji bi u tim uvjetima trajao oko 8 sati. Po neugaženom snijegu to ne bi bilo izvedivo! Zajedničkom odlukom planiranih sudionika donosimo odluku o odgodi do poboljšavanja vremenskih uvjeta.

Da malo spasimo stvar u subotu odlučujemo jedim autom otići na tradicionalni »17. zimski pohod na Bjelolasicu«. Bilogorskim planinarima Željku i Dijani članovima HPD »Bilogora« Bjelovar priključuju se Kristijan i Luka iz HPD »Garjevica« Čazma i zimska idila može započeti. Skupljanje je planirano  u Begovom Razdolju (1078 m nadmorske visine) najvišem naselju u Hrvatskoj gdje nas je dočekalo 50-tak centimetara snijega.

Nakon pozdravnog govora domaćina i nekoliko informacija o trasi  formira se kolona i u 9 sati i 10 minuta  krećemo prema Vrbovskoj poljani i Kuli (1534 m) najvišem vrhu Bjelolasice. Do Vrbovske poljane gazimo uvjetno rečeno kratko asfaltom i većim dijelom makadamom kojeg je očistila ralica. Nakon križanja na Vrbovskoj poljani slijedi nam bijela stazica strmo cik-cak na vrh. Pred samim izlaskom na greben uspon je najstrmiji, a na grebenu vjetar i magla. Vidljivost je svedena na 5-10 metara uz jak vjetar koji pojačava hladnoću i opravdava naziv zimski uspon na Bjelolasicu. Kratko zadržavanje na vrhu uz zajedničko fotografiranje i svi brzo kreću nazad.

Nakon silaska s grebena pojavilo se sunce i magla se podigla tako da smo nazad imali bolje vrijeme. Nakon nešto više od  18 kilometara pohoda do vrha i nazad u 5 i pol sati zadovoljni smo da smo doživjeli zimske čari Bjelolasice ali od Čvrsnice i Vran planine nismo odustali samo čekamo povoljan trenutak.

Ažurirano ( Utorak, 23 Veljača 2016 20:56 )