• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


VISOKOGORSKA SEKCIJA HPD-a »BILOGORA«

Bilogorci na edukaciji turno skijanja u austrijskim Alpama

Razlika koja odvaja turno od klasičnog alpskog skijanja jest činjenica da u turnom skijanju nema žičare. Za uspon se koristi snaga vlastitih mišića te treba više snage, energije i vremena nego za spust.

E-mail Ispis PDF

Tekst i fotografije:

Željko Vinković, član Visokogorske sekcije HPD »Bilogora«

AUSTRIJA Turno skijanje  je zadnjih godina  sve popularnije među ljubiteljima visokih planina te postaje jedan od omiljenih oblika kretanja tokom zime i u rano proljeće. Razlika koja odvaja turno od klasičnog alpskog skijanja jest činjenica da u turnom skijanju nema  žičare. Za uspon se koristi snaga vlastitih mišića te  treba više snage, energije i vremena nego za spust.  Tokom ture mogu se povezivati i više vrhova pa tek sa zadnjega skija u dolinu. Turni usponi događaju se u netaknutoj prirodi daleko od civilizacije, a nagrada su izuzetni pogledi uokolo na djevičansku bjelinu i divljinu. Za turno skijanje treba imati skije s »cuckima« (specijalne kože koje omogućavaju kretanja sa skijama naprijed, a ne kližu unazad) i posebne pancerice i vezove koji u »otkočenom« položaju oslobode petu i omogućuju hodanje na skijama, dok u »zakočenom« pak omogućavaju »normalno« skijanje. Cipela za turno skijanje omogućava hodanje i skijanje te predstavlja sredinu između tvrde i krute pancerice za alpsko skijanje i visokogorske planinarske gojzerice.  Štapovi moraju imati veće krplje da olakšaju kretanje u dubokom snijegu. Preduvjet za turno skijanje je solidno skijaško znanje i kondicija te kod zahtjevnih uspona poznavanje penjačkih tehnika i osiguranja u snijegu i ledu.

Ovaj vikend se dvoje  bilogorskih visokogoraca pridružilo koprivničkoj sekciji visokogorskih planinara koja je organizirala  vježbu  za turni uspon u austrijskim Alpama. Prije vježbe turnog skijanja proveli smo 4 sata na skijalištu Klippitztorl u prelijepoj dolini  Koruške  regije  na jedan sat udaljenosti od Graza.  Skijaške staze koje se nalaze  između 1500 i 1800 metara nadmorske visine srednje su težine i  izuzetno su dobro pripremljene. Ove godine već je obavljena jedna visokogorska edukacija kretanja, u zimskim uvjetima, na krpljama i turnim skijama. Sve obavljene edukacije predstavljaju pripremu i trening za zimski pohod na vrh preko 3000 metara na turnim skijama i krpljama koji se planira sredinom ožujka.

Ažurirano ( Utorak, 01 Ožujak 2016 20:20 )