• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Zajedničkim fotografiranjem i druženjem proslavljana 61. godišnjica ORK »Partizan«

Prvu utakmicu nismo igrali na svojem igralištu, igrali smo u dvorani na Vojnoviću protiv ekipe garnizona JNA. Od svih igrača koji su onda igrali, još su samo tri živa: Vlado Turković, Antun Antolić i Mladen Tribuson – rekao je Željko Seleš, rukometni trener koji je s bjelovarskim Partizanom osvojio Europu te jedan od osnivača kluba

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Veterani nekadašnjega legendarnog bjelovarskog rukometnoga kluba »Partizan«, u subotu, 19. ožujka, organizirali su tradicionalno druženje na starom rukometnom igralištu u Bjelovaru. Tom prilikom, obilježili su šezdeset i prvu godinu od osnutka tadašnjega ORK »Partizan«.

Rukometaši nekadašnjega ORK Partizan iz Bjelovara, davne 1972. godine u Dortmundu, porazili su tada slavni Gummersbach na njihovom terenu, rezultatom 19:14, i tako postali prvaci Europe. Još i danas mnogi Bjelovarčani pamte tu povijesnu utakmicu koja je ime Bjelovara pronijela diljem Europe i svijeta.

– Prvu utakmicu nismo igrali na svojem igralištu, igrali smo u dvorani na Vojnoviću protiv ekipe garnizona JNA. Od svih igrača koji su onda igrali, još su samo tri živa: Vlado Turković, Antun Antolić i Mladen Tribuson. Ostali – Ivan Čerepec, Stanko Pavlić, Rudi Horvat, Vlado Barešić, Pero Rajčević, Gojko Budimir, Darko Sabolović i Božo Peter – su pokojni. Imamo i jednog izgubljenog, nikada više nismo vidjeli Vidakovića, jedino što znam da je on iz Severina. Tražili smo ga i uz pomoć policije, ali ga više nismo uspjeli pronaći. To su ti igrači koji su igrali prvu utakmicu. Ljudi često kažu bilo je lako vama, ali nije bili tako. Ja sam radio muškoj osnovnoj školi, iz te škole su došli svi budući rukometaši, 42. godište i mlađi. Mene se premjestili iz te škole na Kotar, znači tim činom su me maknuli iz »rasadnika«. Uglavnom, imali smo puno problema. Ali znate što? Najgore od svega je kad se uprava počne miješati u posao trenera – rekao je Željko Seleš, rukometni trener koji je s bjelovarskim Partizanom osvojio Europu te jedan od osnivača kluba.

– Iako je prošlo dosta vremena, uspomene su uvijek prisutne. Lijepo je da se ovako skupimo i ovjekovječimo taj dan uz osnutak kluba i osvajanje kupa šampiona. Bio je to nezapamćeni uspjeh za sport u onoj državi. Mi smo bili prvi sportski klub uopće koji je osvojio prvenstvo Europe. Uspomene su nezaboravne, doček u Zagrebu pa u Bjelovaru. Emocije uvijek ostaju. Nismo očekivali pojedu. Trener Seleš je napravio jedan fenomenalan potez, maknuo nas je iz Bjelovara. U grad niste mogli doći da vas neko nije pitao kad će biti, što očekujete itd. Mi smo tjedan dana prije otišli u Hamburg. U sportskom centru nogometnog kluba HSV-a odradili smo pripreme i odigrali dvije pripremne utakmice. I normalno da nismo očekivali da ćemo pobijediti Gummersbach, koji je u to vrijeme bio dvostruki prvak Europe. Igrali smo na njihovom terenu, pred 16.000 gledatelja, a mi bez dvorane, znači beskućnici. Tako da je taj uspjeh s takvim rezultatom 19:14, došao sasvim neočekivano, do tada je ti bila najveća razlika finalnog rezultata – rekao je Hrvoje Horvat, veteran slavnog rukometnog kluba Partizan.

– Ništa u cijeloj Europi i u Hrvatskoj ne asocira toliko na Bjelovar kao RK Partizan i RK Bjelovar, odnosno rukomet. Upravo zbog toga svaka odgovorna gradska vlast mora čuvati uspomenu na stare rukometaše, i mora izdvajati sredstva, bez obzira na trenutno stanje u RK Bjelovar, pri tome mislim na kvalitetu igre, na mjesto na tablici, za rukomet. Ovdje na ovom mjestu, na ovom rukometnom igralištu su odgajane brojne generacije bjelovarskih rukometaša. Upravo oni su bili prvaci Europe, 1972. godine, i još su dva puta igrali u polufinalu prvenstva Europe, 1962. i 1973. godine – rekao je Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara.

Nakon fotografiranja i izjava za medije, druženje se nastavilo u konobi »Feral«.

Ažurirano ( Nedjelja, 20 Ožujak 2016 20:13 )