• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROLJETNI USPON NA ŠKAMNICU

UZ ŽIVU GLAZBU TE KOTAO ČUVENOG BRINJSKOG FAŽOLA

Dodatna mogućnost bila je odlazak do vidikovca Kozjaka desetak minuta od vrha s prekrasnim pogledom prema Jadićeva planu (1416 m) najvišem vrhu Senjskog bila i dalje prema Vratniku, a na jug preko Gusić jezera prema srednjem Velebitu

E-mail Ispis PDF

U nedjelju 7. travnja 2013.,petnaest planinara HPD »Bilogora« Bjelovar sudjelovalo je na proljetnom pohodu PD »Škamnica« u Brinju. Pohod je započeo u 10 sati na zbornom mjestu ispod plemićkog grada Sokolca. Kratko se hodalo asfaltnom cestom , a zatim od ulaza u šumu oko sat i po do Zarina (828 m) najvišeg vrha Škamnice.

Dodatna mogućnost bila je odlazak do vidikovca Kozjaka desetak minuta od vrha s prekrasnim pogledom prema Jadićeva planu (1416 m) najvišem vrhu Senjskog bila i dalje prema Vratniku, a na jug preko Gusić jezera prema srednjem Velebitu. Spustivši se nazad u Brinje posjetili smo stalnu izložbu unutar plemićkog grada Sokolca na kojoj se posjetiteljima nudi sažeta informacija o Sokolcu i ulozi knezova Krčkih (Frankopana) u hrvatskoj povijesti. Plemićki grad Sokolac nekada moćnih hrvatskih knezova Krčkih smješten je na malom uzvišenju u središtu Brinja. Unutar njega je i jedan od najljepših kasnogotičkih sakralnih prostora u Hrvatskoj. Posjet Brinju završio je na Maloj Placi planinarskom veselicom uz živu glazbu te kotao čuvenog brinjskog fažola s mesom po prigodnoj cijeni od petnaest kuna.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 16:46 )