• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PLANINARSKA ŠKOLA HPD »BILOGORA« NA IZLETU NA VRANILAC (643 M), NAJVIŠI VRH KALNIKA

USPON PREKO SEDAM ZUBI

Planinari koji su odlučili prošetati poučnom stazom upoznali su se geološkom poviješću Kalnika i zanimljivim biljnim vrstama kojima Kalnik obiluje.

E-mail Ispis PDF

U sklopu vježbi Opće planinarske škole HPD »Bilogora« iz predmeta korištenje tehničke opreme osmišljen je izlet preko 7 zubi na Vranilac (643 m), najviši vrh Kalnika i dodatno kao šetnja poučnom stazom za one koji nisu polaznici škole. Izlet je pohodilo 36 planinara od kojih je trideset odvažnih podijeljenih u tri grupe pod vodstvom trojice iskusnih vodiča krenulo preko zubi savladavati različite probleme u stijeni dok je preostali dio odlučio prošetati poučnom stazom. 7 zubi je naziv za markantne stijene u središnjem dijelu Kalnika preko kojih vodi grebenska staza između starog grada Kalnika i vrha Vranilac.

Staza je mjestimice bila vrlo zahtjevna pa je trebalo koristiti tehnike penjanja i tehničku opremu, a dodatne opasnost bila je sklizavost stijene zbog povremene slabe kišice. S druge strane sa svakog zuba pružao se prekrasan pogled kao nagrada za uloženi trud. Najzanimljivije je bilo penjanje kroz uski kamin i provlačenje kroz prolaz u stijeni dok smo najteži detalj silaska sa Sedmog zuba morali zaobići lakšom varijantom zbog opasnosti od poskliznuća. Planinari koji su odlučili prošetati poučnom stazom upoznali su se geološkom poviješću Kalnika i zanimljivim biljnim vrstama kojima Kalnik obiluje. Na vidikovcu su uživali u prekrasnom pogledu prema Medvednici, Ivanščici, Ravnoj i Petrovoj gori, Papuku i Psunju. Svi planinari vrlo uspješno i bez povreda uspjeli proći cijelu stazu preko 7 zuba i poučnu stazu tako da se može reći da je zamišljeni izlet u potpunosti uspio.

Ažurirano ( Petak, 17 Svibanj 2013 17:22 )