• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NK HAJDUK IZ HERCEGOVCA PROSLAVIO 90 GODINA RADA

NOGOMETAŠI SU PONOS MJESTA I CIJELOG KRAJA

Hajduk je danas glavni nositelj sportskog razvoja na području Općine Hercegovac i jedan od vodećih klubova na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Dobitnik je i županijskog priznanja Plakete Tihomir Trnski za društvena ostvarenja iz područja sporta.

E-mail Ispis PDF

Kada se spomene općinsko mjesto Hercegovac u blizini Garešnice, prvo na što se pomisli to je nogometni klub Hajduk, nepregledna polja krumpira koji izdašno rodi na poljima oko Hercegovca, gdje je i pokrenuta proizvodnja popularnog čipsa, ali i na sredinu u kojoj u skladom suživotu žive, uz domicilno hrvatsko pučanstvo, brojne nacionalne manjine među kojima su najbrojniju česi i mađari te ostali. U poplavi osnivanja nogometnih klubova polovicom prošlog stoljeća, lopta se dokotrljala i u pitoreksno moslavačko mjesto Hercegovac gdje je klub i osnovan 1923. godine.

Osnivači i prvi igrači bili su pekarski radnk Nikola Jarebica, trgovački pomoćnik Zdravko Mijaković, Ljuban Jarebica, Josip Vojaček, Bogumil Vojaček, Stevo Domitrović, Petar Blažek, Pavao Blažek, Vilko Kulhavi, Mirko Belov, Hinko Jandera, Tonči Kaufer, Franjo Gregurić, Franjo Hanuška i Standa Krejsa. Po dolasku prve nogometne lopte donesene iz Praga odigrana je i prva javna utakmica i to u nedjelju 6. lipnja 1924. u Garešnici protiv tamošnjeg NK Garića. Prvi dresovi bili su zeleno-bijele boje koja je i sada osnovna boja kluba. Po ustrojstvu klub gostuje protiv Hajduka u Pakracu, te u Lipiku, Daruvaru, Bjelovaru i Velikim Zdencima. U razdoblju od 1928 do 1934. igrale su se brojne utakmice uglavnom prijateljske s okolnim klubovima. Kroničari spominju i najbolje igrače kao što su Rudi Klokočar i Vilko Kulhavi.

Poslije Drugog svjetskog rata igra se Općinska i Kotarska liga. Prvi naslov u povijesti Hajduk osvaja 1964. godine u sastavu: Milan Stilinović, Josip Puček, Zdenko Bizjak, Mirko Huf, Jaroslav Huf, Božidar Turjak, Željko Taritaš, Branko Mutak, Ivan Kršulj, Zdenko Janko, Milan Vukelić, Mirko Dušek, Mirko Marinčić, Zdravko Zadro, Dušan Bjelanović, Ignac Topljak, Josip Mihoković, a trener je bio Milivoj Fičko.

Klub i nadalje igra uspješno u ligama, a drugi naslov Županijske lige osvaja 1991. godine s igračima: Tihomir Pokopac, Slaven Marenić, Ivica Šotiček, Borivoj Kudlač, Željko Slivar, Mirko Salopek, Jure Mrkonja, Josip Lučan, Alen Hlebec, Ivica Marenić, Mladen Mihoković, Dubravko Berić, Miroslav Rejman, Vaclav Rejman, Dražen Sekelj, Mladen Puček, Borko Vučković, Željko Turjak, Roberto Kovačević, Milan Cindrić, Dalibor Vojta, Siniša Gladoić, a trener je bio Milan Stilinović.

Svoj treći naslov NK Hajduk je osvojio 2005. godine kada se i plasira i IV. HNL- sjever ali iste godine i ispada iz lige. NK Hajduk se nakon toga dugo oporavljao od zahtjevne avanture u IV. HNL- sjever B i nije niti blizu bio vrhu tablice u I. ŽNL BBŽ a bilo je sezona i kada je u posljednji trenutak izbjegao ispadanje u niži stupanj natjecanja.

Na potpuno amaterskoj osnovi klubom kormilare nogometni zaljubljenici, a Upravni odbor ima 15 članova u sastavu Željko Ščuković (predsjednik), Vinko Gašpar (dopredsjednik), Dražen Pokopac (tajnik), Zoran Kramarić (blagajnik), Josip Arefijev (voditelj škole), te članovi Željko Slivar, Ivica Poredski, Stjepan Čegec, Slavko Biček, Dragan Žunac, Joso Žgela, Tihomir Volić, Ivica Marenić, Danijel Starešinčić i Josip Lučan.

NOGOMETNA ŠKOLA NK »HAJDUK«

Nogometni klub »Hajduk« iz Hercegovac dugi niz godina posebnu pozornost posvećuje mlađim uzrasnim kategorijama. Od daleke 1979. godine, kada je prvi put u prvenstveno natjecanje uključena pionirska momčad, pa do današnjih dana mlađe, uzrasne kategorije Kluba postigle su veliki niz uspješnih rezultata na mnogobrojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, s kojih su se u pravilu vraćale s trofejima i medaljama.

Nogometna škola NK »Hajduk«, ustrojena 2001. godine po uzoru na poznatije hrvatske klubove, kontinuirano provodi svoje temeljne zadaće i ciljeve, a to je briga o djeci i mladima, koje nastoji usmjeravati na bavljenje sportskim aktivnostima pri čemu im pruža prigodu za potpunu igračku afirmaciju. Rukovodeći se činjenicom kako su sport i prijateljstvo neophodne komponente u razvoju djece i mladeži, Nogometna škola upravo nastoji razvijati dodatne radne navike kod mladih igrača i odvraćati im pozornost od raznih negativnih pojavnosti današnje suvremene civilizacije – a to su prije svega različite kriminalne i nemoralne pojave, ulično nasilje, zloupotreba opojnih droga, alkoholizam i drugi oblici ovisnosti. Polaznici Nogometne škole dolaze iz svih naselja Općine Hercegovac (Hercegovac, Velika Trnava, Ladislav, Palešnik i Ilovski Klokočevac), te susjednih općina i gradova Velike Trnovitice, Velikog Grđevca i Garešnice. Bez obzira na kvalitetu i talentiranost, rad i trening se omogućava svakom djetetu. Sukladno programskoj orijentaciji Hrvatskog nogometnog saveza Nogometna škola uspješno surađuje s Osnovnom školom Slavka Kolara u Hercegovcu. Na čelu Nogometne škole od samoga njezinog ustrojavanja nalazi se voditelj Josip Arefijev, koji posjeduje stručno zvanje trenera nogometa B, dok kao treneri pojedinih selekcija rade Mario Biček, Ivica Šotiček, Ivan Stankić, Velimir Topčić, te povremeno i drugi treneri.

Svi pogoni Nogometne škole treniraju tri puta tjedno, na igralištu u Hercegovcu, uglavnom tijekom poslijepodneva, a pojedine selekcije treninge provode i pod reflektorima, odnosno umjetnom rasvjetom. Najveći problem u radu Nogometne škole, ali i seniorske momčadi, i dalje predstavlja nedostatak pomoćnog igrališta, za koji vjerujemo da će se uskoro riješiti izgradnjom igrališta s umjetnom travom, za koje postoji suglasnost i interes u Općini Hercegovac. Sve aktivnosti Nogometne škole Klub financira iz svojih redovnih sredstava, a jednim dijelom to čine i roditelji plaćanjem mjesečne članarine.

Temeljem vlastite inicijative pokrenut je veliki, originalni i jedinstveni projekt u Hrvatskoj pod nazivom »Susreti Hajduka« kojemu je cilj odigravanje prijateljskih utakmica protiv svih klubova u Hrvatskoj i susjednim državama koji nose naziv »Hajduk«. U Hrvatskoj ih ima, prema našim spoznajama 19. Do sada smo odigrali utakmice protiv slijedećih klubova koji nose naziv »Hajduk«: HAJDUK iz Splita (Splitsko-dalmatinska županija), HAJDUK iz Sela (Sisačko-moslavačka županija), HAJDUK iz Štrukovca (Međimurska županija), HAJDUK iz Orašja (Bosna i Hercegovina), HAJDUK iz Širokog Polja kod Đakova (Osječko-baranjska županija), HAJDUK iz Pakraca (Požeško-slavonska županija), HAJDUK iz Lipovog Brda (Bjelovarsko-bilogorska županija), HAJDUK iz Tovarnika (Vukovarsko-srijemska županija), HAJDUK iz Marijanaca (Osječko-baranjska županija), HAJDUK iz Brezja (Međimurska županija), HAJDUK iz Krčenika Donjeg Miholjca (Osječko-baranjska županija), HAJDUK iz Pridrage kod Zadra (Zadarska županija), HAJDUK iz Vele Luke (Dubrovačko-neretvanska županija).

Za Hercegovac se može reći kako je rasadnik darovitih nogometaša, a oni najperspektivniji redovito odlaze u veće klubove, pa je tako Matija Poredski igrač bosansko-hercegovačkog HŠK »Zrinjski« iz Mostara, a prije toga igrao za Solin, Lučko, Slaven Belupo, Bjelovar i Mladost Ždralovi. Tomislav Oršić igra za NK Moslavinu iz Kutine, a Filip Takač za NK Slaven Belupo. Klub ima iznimno dobru međunarodnu suradnju sa susjednim klubovima: Cskonyavisonta i Felsoszentmarton iz Mađarske, Brežice i Miklavž (Slovenija), Hajduk Orašje (Bosna i Hercegovina) te TJ Družstevnik Jirice (Češka). Odigrane su i utakmice s 13 klubova u Hrvatskoj koji se zovu Hajduk. O povijesti igranja nogometa u Hercegovcu mogla bi se napisati podeblja monografija.

PROSLAVA U HRVATSKOM SELJAČKOM DOMU

Velika proslava povodom 90. obljetnice NK Hajduk održana je u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu i u nazočnosti brojnih gostiju i generacija igrača. Nazočni su bili predstavnici Općine Hercegovac, Bjelovarsko- bilogorske županije, NS BBŽ, brojne generacije kluba i drugi gosti. Voditeljica cijelog glamura kakovog dosad nije organizirao nijedan županijski klub, bila je poznata Mirna Maras- Valentić. Iz događanja sa te proslave izdvajamo najznačajnija događanja i one koji su za predani rad u klubu dobili i priznanja. Kroz cijelu priredbu provlačila se jedna jedina konstatacija:

»Hajduk nikada nije mijenjao ime. I u najtežim trenucima svoje povijesti članovi kluba ostali su vjerni svome imenu – Hajduk «.

KROZ HAJDUKOVU POVIJEST PROŠLO JE STOTINE NOGOMETAŠA

Hajduk je danas glavni nositelj sportskog razvoja na području Općine Hercegovac i jedan od vodećih klubova na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Dobitnik je i županijskog priznanja Plakete Tihomir Trnski za društvena ostvarenja iz područja sporta. Kao najbrojnija i najveća sportska udruga na području Općine Hercegovac Hajduk je član Zajednice sportskih udruga Općine Hercegovac. Općina Hercegovac je jedina Općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj je ustrojena Zajednica sportskih udruga.

Kroz Hajdukovu povijest prošlo je stotine i stotine nogometaša. Svojim igrama, golovima i odnosom prema voljenom klubu izdvaja se nekoliko njih: Josip Arefijev, Branko Straga, Tihomir Pokopac, Mile Marinković, Franjo Farkaš i još uvijek aktivan igrač Tin Cjetojević.

Treneri su oduvijek bili posebna priča. Svojim dugogodišnjim radom i postignutim rezultatima sa seniorskom momčadi posebno se izdvajaju trenerska imena - Milivoj Fičko, Milan Stilinović, Vladimir Hlebec i Tihomir Pokopac.

Velikih zasluga za iznimno uspješne rezultate u radu s mlađim uzrasnim kategorijama posljednjih tridesetak godina imaju Vladimir Hlebec i Josip Arefijev, a u posljednjih desetak godina Mario Biček i Željko Ščuković.

Hajdukove selekcije su do sada nastupale u čak 6 europskih zemalja: Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Bugarskoj, Sloveniji, te Bosni i Hercegovini, a svoje su utakmice odigravale protiv klubova iz 9 europskih zemalja. Mnogobrojne klupske nastupe i uspjehe redovito su pratili dnevni i lokalni tiskani mediji, radio i televizija.

Zbog doprinosa promicanju ugleda kluba Hajduk dodijeljena su posebna priznanja novinarima:

- MATEJ ĆUK

- MILAN STARČIĆ

- DANIJEL STAREŠINČIĆ

- DAMIR ŠPEHAR

- DAMIR ŽUPAN

- ŠTEFAN ŠTANDAR

Za značajan doprinos razvoju Kuba i međusobnih prijateljskih odnosa, Hajduk je dodjelio priznanja i slijedećim udrugama:

- HRVATSKA ČITAONICA Hercegovac

- ČEŠKA BESEDA Hercegovac

- OSNOVNA ŠKOLA SLAVKA KOLARA - HRCEGOVAC

- LOVAČKO DRUŠTVO »JELEN« - HERCEGOVAC

- UDRUGA NAVIJAČA »GROBLJANI« - HERCEGOVAC

- MAŽORETKINJE GRADA GRUBIŠNO POLJE

SVAKODNEVNO GRADILI, UREĐIVALI I ADAPTIRALI

U Hercegovcu su do sada gostovali mnogi hrvatski prvoligaši kao što su Hajduk iz Splita, Osijek, Cibalia iz Vinkovaca, Slaven Belupo iz Koprivnice, Inter iz Zaprešića, Varteks iz Varaždina, Zagreb, Hrvatski dragovoljac iz Zagreba.

Posljednjih godina Hajduk je realizirao i mnoge investicijske projekte – članovi Kluba su gotovo svakodnevno gradili, uređivali i adaptirali nogometno igralište i postojeći klupski objekt sa svlačionicama, koji je danas u potpunom vlasništvu Kluba. Nekoliko članova Kluba posebno se istaknulo svojim nesebičnim radom: Tin Cjetojević, Borivoj Kudlač, Mirko Klobučar, Mirko Radak i Marko Jozipović. Sve klupske aktivnosti gotovo je nemoguće provesti bez vrijednih ruku klupskog domara. Posljednjih petnaestak godina poslove domara obavljali su Dragutin Topčić i Stevo Pucarin.

Međunarodni nogometni turnir mlađih pionira »Hercegovčanska mladost«, kojeg Hajduk organizira već 12 godina, poseban je sinonim za Hercegovac. Kroz turnir je prošlo preko 50-tak klubova iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, a pobjednici su postajali, među ostalima, Slaven Belupo, Cibalia, Varteks, Hrvatski dragovoljac, Segesta, Bjelovar…

NEUPITNA PODRŠKA OPĆINE

Iza svih pobjedničkih titula, osvojenih turnira i rada kluba u cjelini, uvijek je stajala podrška i potpora Općine Hercegovac, koja i u današnjim vremenima nije upitna. Stoga se u ime Hajduka zahvaljujemo čelnicima Općine Hercegovac na nesebičnom razumijevanju za Hajduk. U posljednjih nekoliko godina rad Kluba podupire preko 50 donatora i sponzora. Veliko hvala svima njima, a ovom prigodom spominjemo samo one najveće:

- OPĆINA HERCEGOVAC

- FRANCK d.d. Zagreb

- FRANCK d.d. Zagreb – TVORNICA Hercegovac

- Obrt za strojnu obradu i trgovina BUDJINA iz Ladislava

- ŽARKOVO d.o.o. Garešnica

- Pekarsko-trgovački obrt SI-MA iz Hercegovca

Zbog izuzetnog doprinosa razvoju kluba, razvoju prijateljstva i dugogodišnju uspješnu suradnju, posebno priznanje Kluba dobili su:

- BORO BAŠLJAN

- IVAN KOREN

- DRAGUTIN KUČERA

- DAMIR LUJANAC

Rad NK Hajduka, njegovi rezultati i doprinos razvoju lokalne zajednice, kao i briga o djeci i mladima prepoznata je i na najvišem državnom nivou, pa je sredinom ožujka ove godine izaslanstvo Hajduka u svom Uredu na Pantovčaku primio i osobno Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

U realizaciji spomenutih mnogobrojnih aktivnosti svakodnevno sudjeluju članovi Uprave kluba. Svojim nesebičnim radom posljednjih 10 godina posebno se istaknulo 20-tak članova Uprave. Plakete su primili:

- VINKO GAŠPAR

- ŽELJKO SLIVAR

- JOSIP AREFIJEV

- IVICA POREDSKI

- MILE MARINKOVIĆ

- SLAVKO BIČEK

- ZLATKO ŽGELA

- DRAGAN ŽUNAC

- STJEPAN ČEGEC

- IVICA MARENIĆ

- ZORAN KRAMARIĆ

- FILIP PREKPALAJ

- SLAVKO VOJTA

- IVICA ŠOTIČEK

- JOSIP LUČAN

- TIHOMIR VOLIĆ

- JOSO ŽGELA

- DRAŽEN POKOPAC

- ŽELJKO ŠČUKOVIĆ

Na kraju svečanosti povodom 90. godina NK Hajduka uslijedila je Hajdukova himna u izvođenju Damira Poredskog. Specijalnu koreografiju za ovu pjesmu izvele su Mažoretkinje Grada Grubišnog Polja.

Ažurirano ( Utorak, 25 Lipanj 2013 13:19 )