• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MARATON LAĐA NA NERETVI

»BJELOVAR EKSPRES« PROŠAO KROZ CILJ 16.

Ove godine je sudjelovala 41 ekipa, odnosno sveukupno 533 veslača amatera. Vesla se dvadeset i dva kilometra niz Neretvu.

E-mail Ispis PDF

»Bjelovar ekspres« veslačka ekipa iz Bjelovara koja je nastupila na ovogodišnjoj utrci na Neretvi, na Maratonu lađa, kroz cilj je prošla 16., dok je ekipa »Komin« iz Komina pobjednik je 16. maratona lađa koji se vozi od Metkovića do Ploča.

Utrka na Neretvi, koja se već tradicionalno održava svake godine, odnosno svake druge subote u kolovozu, vrlo je posjećena. Ove godine je sudjelovala 41 ekipa, odnosno sveukupno 533 veslača amatera. Vesla se dvadeset i dva kilometra niz Neretvu.

Po broju izravnih sudionika natjecanja jedno je od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj. Po gledanosti, jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Računa se da ga uživo gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja duž cijele rute, što uz obalu Neretve, što u turističkim i privatnim brodovima, kao i iz (za tu prigodu) posebno organiziranog vlaka.

Najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada veslači u gusto zbijenim lađama, uz tutnjavu bubnjeva kreću prema cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje, te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 27 kilograma i mali štit u trajno vlasništvo, te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju medalje, te male štitove u trajno vlasništvo i novčane nagrade. Iznimno, ukoliko ekipa ostvari pobjede na tri uzastopna maratona, dobiva veliki pobjednički štit u trajno vlasništvo.

Ažurirano ( Subota, 10 Kolovoz 2013 21:12 )