• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA SREDNJEM VELEBITU KOMBINIRANO PLANINARENJE I KUPANJE U MORU

DVOSTRUKI VELEBITSKI UŽITAK ILI MALO GORE, MALO DOLJE!

Uživajući na Dabarskim kukovima obišli dva vrha, Kizu (1278 m) i Žuti kuk

E-mail Ispis PDF

Osmero bilogorskih planinara iskoristili su vrući produženi vikend od 3. do 5. kolovoza 2013. za obilazak vrhova srednjeg Velebita (Kiza, Budakovo brdo, Velinac, Zečjak). Ni najava pakleno vrućeg produženog vikenda nije mogla spriječiti najgorljivije ljubitelje Velebita u redovima planinara HPD »Bilogora« da ga posjete s dva automobila.

Na put smo krenuli u noći s petka na subotu u dva sata po ugodnoj temperaturi. Već oko 9 sati ujutro stigli u čarobne Dabarske kukove.

Uživajući na Dabarskim kukovima obišli smo dva vrha, Kizu (1278 m) i Žuti kuk.

Nakon smještaja u planinarskom domu »Vila Velebita« popodne smo proveli u moru na plaži u Karlobagu. Drugi dan isplaninarili smo Budakovo brdo (1317 m) i Velinac (965 m), vrhove sa prekrasnim pogledima na more i otoke, posebno na otok Pag.

Pakleno vruće popodne opet smo proveli osvježavajući se u moru na gradskoj plaži u Karlobagu. Treći dan rano ujutro autom smo krenuli jadranskom magistralom prema planinarskoj kući na Alanu koji je bio početna točka sa uspon na još jedan srednje velebitski biser Zečjak (1622 m), koji je zajedno sa Šatorinom najviši vrh srednjeg Velebita.

Da bi sve ostalo u planinarsko-morskoj kombinaciji kao i prošlih dana poslije planinarenja ekipa se spustila u Jablanac na kupanje prije polaska kući.

Srednji Velebit zbog mogućnosti kraćih prilaza vrhovima i šumovitih dijelova staza predstavlja izuzetno dobru lokaciju za ove vruće ljetne dane koju treba svakako kombinirati s kupanjem.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2013 09:46 )