• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U BJELOVARU ODRŽANO NATJECANJE U SIMULACIJI LEDNOG PENJANJA

VODOTORANJ NA BORIKU UGOSTIO HRVATSKE REPREZENTATIVCE

Simulacija lednog penjanja će na Olimpijskim igrama 2014. biti predstavljena kao novi sport kojim se bjelovarski penjači bave od 2000. godine

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Danas, 30. studenog, je na bjelovarskom Boriku, točnije na Vodotornju održano 1. kolo slovensko-hrvatskog otvorenog prvenstva u lednom penjanju. Radi se o natjecanju u simulaciji lednog penjanja koji se od ove godine održava na regionalnoj razini (Slovenija, Hrvatska, BiH) , a Sportsko penjački klub GRIP iz Bjelovara već je 7. godinu zaredom domaćin jednog kola, uz Zagreb i slovenske gradove.

Uoči natjecanja porazgovarali smo sa Zvonimirom Popovićem, članom upravnog odbora SPK GRIP, i donedavnim predsjednikom kluba. Izrazio je zadovoljstvo što je Bjelovar ponovo ugostio jedno kolo natjecanja. Naime aktivnost sportskog penjanja ima povijest u Bjelovaru od 2000. godine, iako se do 2009. sve odvijalo pod Planinarskim klubom Bilogora. 2009. je osnovan Sportsko penjački klub GRIP, a članovi treniraju redovno upravo na Vodotornju. Iako se sportsko penjanje kojim se oni većinom bave malo razlikuje od lednog penjanja, odnosno simulacije lednog penjanja, nisu imali puno problema da prilagode »teren«. Tako su ponosno ugostili kao natjecatelje i hrvatske reprezentativce u ovoj disciplini, Aleksandra Matarugu i Damira Behlića.

Inače simulacija lednog penjanja će na Olimpijskim igrama 2014. biti predstavljena kao novi sport koji će se razmatrati za uvrštenje na popis disciplina u kojima će natjecatelji na igrama moći sudjelovati. Sport ima podrijetlo u lednom penjanju, sportskom penjanju i penjanju po stijenama. Sport je u današnjem obliku formiran '90-ih godina. Dio obavezne opreme su cepini i dereze, pomoću kojih se natjecatelji uspinju po okomitoj površini. Iako simulacija lednog penjanja ima gotovo kontroverzan status među penjačima, drago nam je što se Bjelovar, i Hrvatska, mogu pohvaliti da imaju uspješne natjecatelje u još jednom sportu.

Ažurirano ( Subota, 30 Studeni 2013 14:26 )