• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA 15. MARATONU LAĐA NA NERETVI OVE GODINE PRVI PUTA SUDJELUJU LAĐARI HRVATSKOG ŠUMARSKOG DRUŠTVA BJELOVAR

SVESTRANI ŠUMARI

E-mail Ispis PDF

Iz udruge Hrvatsko šumarsko društvo Bjelovar iznjedrila je jedna posebna skupina entuzijasta koja je oformila tim veslača, lađara, koji se spremaju na tradicionalnu utrku lađa na Neretvi. Ovi zaposlenici Hrvatskih šuma, sve tehničari i inženjeri šumarstva, i inače su skloni različitim izvanstrukovnim aktivnostima, poput umjetnosti, ekologije i sporta pa su tako česti sudionici različitih nogometnih turnira, a organizatori su i Međunarodnog salona fotografija "Šuma okom šumara".

"Ideja da se uključimo u neretvansku utrku rodila se u rujnu prošle godine kada smo bili na stručnoj ekskurziji na Neretvi, družili se s domaćinima i spontano se postavilo pitanje: Zašto ne bismo i mi veslali?", kaže vođa ekipe Hrvoje Zeman, koji je prošle godine sudjelovao u utrci za ekipu Bjelovar expressa.

TRENIRAJU DVA I TRI PUTA TJEDNO

Specifično je da su, uz ekipu Bjelovar expressa, jedini sudionici neretvanske utrke koji u svojoj blizini nemaju ni rijeku, ni more, ni jezero, a osim vođe tima Hrvoja Zemana, nitko se prije nije bavio veslanjem. Ekipa se okupila u lipnju ove godine i krenula s treninzima na ribnjaku u Paljevinama, nedaleko od Narte. Dvadeset članova ekipe sastaje se dva do tri puta tjedno i ustrajno trenira i do dva sata. Posebno su zahvalni ekipi Bjelovar expressa, od koje posuđuju lađu, sindikatima Hrvatskih šuma, koji su im sufinancirali opremu i gospodinu Bažuliću iz Paljevina, kod kojega ostavljaju opremu za treninge. Sve to je očit dokaz velikog entuzijazma koji ih vodi, posebno kad je u pitanju ovako zahtjevna utrka.

OD ZABORAVA DO MEĐUNARODNE ATRAKCIJE

Naime, radi se o maratonu dugom 22 i pol kilometra, od Metkovića preko Opuzena do Ploča, u kojem ne smiju sudjelovati profesionalni veslači. Najprije se 9. kolovoza vozi tzv. "brzinac", utrka od 150 metara za startne pozicije. Jubilarni, 15. maraton lađa na Neretvi vozi se 11. kolovoza. Uz pucanj kubure 32 ekipe u Metkoviću će ispod mosta startati raspoređene u 2 reda. Utrka je specifična i po tradicionalnoj neretvanskoj lađi koja se nekad koristila u poljoprivredne svrhe, najčešće za prijevoz lubenica. Neretvani tvrde da je njezina nosivost do 5 tona. Lađa je odavno izašla iz upotrebe i bila bi potpuno zaboravljena da 1998. nije osmišljena i pokrenuta ova utrka. U lađi vesla deset veslača, po pet sa svake strane. Vrlo važnu ulogu ima kormilar ili parićar, kako kažu domaći, a u sredini sjedi jedan koji izbacuje vodu i po potrebi mijenja veslače. Nekada je bio obavezan i bubnjar, ali više nije. Za ovu utrku od 22 i pol kilometra potrebno je 7 do 8 tisuća zaveslaja, sve se odvija u neobičnom i iscrpljujućem položaju tijela. Sudionicima je potrebna vještina, izdržljivost i upornost jer lađa ima plitki gaz, velik je otpor i nemoguće je postići veliku brzinu. Tijekom natjecanja dozvoljeno je zamijeniti maksimalno 6 veslača na pola utrke u Opuzenu, tako da ekipa broji minimalno 12, a maksimalno 18 natjecatelja. Zanimljivo je da mogu sudjelovati svi koji žele, muškarci, žene i djeca.

POBJEDNICIMA DOMAGOJEV ŠTIT I NOVČANE NAGRADE

Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički brončani štit kneza Domagoja, težak 37 kilograma, autora Nikole Vučkovića-Nidže i manji štit u trajno vlasništvo te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobiva medalje te manje štitove u trajno vlasništvo, kao i novčane nagrade. Ovo je jedno od najgledanijih sportskih natjecanja u Hrvatskoj, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koje uživo prati od 50 do 70 tisuća gledatelja.

Ažurirano ( Petak, 01 Ožujak 2013 16:18 )