• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U SIBIRU OTKRIVENE DVIJE NOVE VELIKE RUPE, ZNANSTVENICI ZBUNJENI

Teorije su razne od toga da su rupe nastale udarom meteorita, zalutalih projektila, da su ljudska podvala, naravno spominju se i vanzemaljci pa sve do eksplozivne smjese metana koji je oslobođen od truljenja, nekad trajno zamrznutog tla, odjednom eksplodirao

E-mail Ispis PDF

Milijuni ljudi diljem svijeta vidjeli su prvu veliku rupu, koja je otkrivena u Sibiru, a koju je prikazao portal The Siberian Times te film na YouTube kanalu The Siberian Times.

No, sada su otkrivene još dvije slične rupe u vječnom ledu čiji postanak zaokupljuje i zbunjuje znanstvenu zajednicu.

Teorije su razne od toga da su rupe nastale udarom meteorita, zalutalih projektila, da su ljudska podvala, naravno spominju se i vanzemaljci pa sve do eksplozivne smjese metana koji je oslobođen od truljenja, nekad trajno zamrznutog tla, odjednom eksplodirao.  Ova zadnja je i najprihvatljivija. Naime, radi se o tome kako se tijekom klimatskih promjena truljenjem oslobodio metan, čija je eksplozija izazvala erupciju. No, sami znanstvenici ne žele dobnosti još čvrste zaključke bez dodatnog proučavanja.

Druga rupa je u Yamal Peninsula, područje koje lokalni stanovnici zovu »Kraj svijeta«, tu je otkrivena i prva koja je udaljena od druge nekoliko stotina kilometara i nalazi se u blizini plinskog polja Bovanenkovo . Novo otkrivena rupa je u Taz oblasti, u blizini sela Antipayuta te je promjera 15 metara.

Mikhail Lapsui, zamjenik predsjednika regionalnog parlamenta, istražio je ovaj slučaj.

– Preletio sam to područje s helikopterom u subotu, 19. srpnja. – kaže Lapsui te nastavlja – Promjer rupe je oko 15 metara, a sa strane se nalazi zemlja koja je vjerojatno izbačena tijekom eksplozije. Prema tvrdnjama lokalnog stanovništva rupa je nastala 27. listopada 2013. godine, a promatrači su dali nekoliko verzija objašnjenja. Prema prvome, iz mjesta se je podizao dim te je nakon toga došlo svjetlosnog bljeska. U drugoj verziji tu se srušilo neko nebesko tijelo.

– Čula sam za drugi ispuh na Yamalu u oblasti Taz te vidjela fotografije. – kaže za URA.RU Marina Leibman, glavna znanstvenica instituta Earth Cryo, te nastavlja – Mi moramo proučiti sve te formacije kako bismo mogli predvidjeti njihovo nastajanje. Svaki novi ispuh donosi nove informacije nama znanstvenicima.

Treća rupa, odnosno krater, je u Taymyr Peninsula, istočno od Yamala u regiji Kransoyark. Slučajno su je otkrili lokalni stočari iz sela sjeverno od Nosoka.

Ispuh je stožac savršenoga oblika, kažu mještani, kojima se kao čudo doima kako je tako nešto uopće moguće.  Dubina mu se procjenjuje na 60-100 metara uz promjer veći od četiri.

Stočari su zamalo opali u rupu koja se nalazi na njihovoj ruti za ispašu. Fotografirali su ovaj krater te poslali fotografije u istraživački klub Norilsk Taimyr Explorers.

Istraživači – geolozi, ekolozi i povjesničari nisu još došli do konsenzusa kako je nastala ova rupa u obliku stošca, kažu izvještaji u regiji. Nije sigurno ljudsko djelo, no ne izgleda ni kao prirodna formacija, kaže jedan od njih. Planiraju se daljnja istraživanja ove rupe.

Ažurirano ( Srijeda, 30 Srpanj 2014 17:24 )