• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


S NOĆI U NEDJELJU NA PONEDJELJAK UPOZORAVAT ĆE VAS NA IZNIMNU NEBESKU POJAVU

SUPERMJESEC I SUZE SVETOG LOVRE, ROMANTIČAN POZIV NA PROBDJEVENU LJETNU NOĆ

Poklopio se pun Mjesec s njegovom najvećom blizinom u orbiti oko Zemlje, kada će njegovo »lice« prividno biti veće za trećinu njegove prosječnog promjera, ali to će malo tko odoka primijetiti

E-mail Ispis PDF

Dobro pogledajte gornju animaciju! To je animacijom ubrzan 28-dnevni Mjesečev ciklus: mlađak, prva četvrt, uštap, posljednja četvrt, pa tako u krug.

Ovih dana, u sezoni vijesti »bez vijesti«, iz mnogih će nas glasila bombardirati kako ćemo od sutona u nedjelju 10. kolovoza, na istočnom nebu gledati nešto jedinstveno: Supermjesec!

Astronomski, to je točno. Poklopit će se uštap, faza punog Mjeseca, s perigejom njegove eliptične orbite oko Zemlje. Perigej je, podsjetimo, točka na njegovoj stazi kad je najbliže Zemlji. Hoće reći, bit će najbliži, pa za oko i »najveći«. Reći će i da će prividno biti veći čak 30 posto! Koliko je to zapravo, na gornjoj animaciji vidite i sami.

Urednička »poslastica« takvih članaka bit će i koincidencija što će puni Mjesec biti jako blizu tjednu vrhunca Perzeida, najvidljivijeg ljetnog meteorskog pljuska, koji – da budemo precizni – ove godine pada u noći između 12. i 13. kolovoza. Supermjesec i narodski nazvana nebeska pojava »suzama sv. Lovre«! Super!

Ali da znate, astronomi kojima je zanimljivo promatranje punoga Mjeseca neće biti nimalo impresionirani njegovom prividnom veličinom. S dobrim dalekozorom ili već i malim teleskopom prebiranje po Mjesečevim brdima i dolinama, zaravnima i kraterima, neće biti ništa uvjerljivije nego inače, osim što bi mogla biti ugodna ljetna noć. Još manje će biti oduševljeni oni koji bi rado snimili što više meteora na jednom okviru: Mjesečeva svjetlost »pojest će«, tj. učiniti nevidljivima mnoge nebeske iskre koje bi se još kako vidjele u zvjezdanoj noći bez Mjeseca.

Ali sad, kad smo vam pokvarili iluziju koju nam kao senzaciju žele podvaliti dežurni urednici, dok se njihovi šefovi odmaraju na ljetovanju, želimo vas i ohrabriti: nema nijednog dobrog razloga da jednu ljetnu noć, pogotovo ako imate koga držati za ruku, romantično ne probdijete buljeći u nebo. Mjesec izlazi oko 19.35, a zalazi kad se jutro već počinje mliječiti oko 5.25. Samo ponesite i nešto za utopliti se: današnja prognoza za 10. na 11. kolovoza predviđa za Zagreb djelomično oblačno vrijeme s dnevnim maksimumom od 31 stupanj i noćnim minimumom, obično pred jutro, od samo 18 Celziusovih stupnjeva!

Ažurirano ( Petak, 08 Kolovoz 2014 18:23 )