• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U Čazmi i njezinoj okolici pojavio se šimširov moljac

Ekološki najprihvatljiviji način je mehaničko uklanjanje zapredaka u kojima gusjenica prezimljava preko zime (preporučuje se njihovo odrezivanje i spaljivanje kako bi se spriječio razvoj novog pokoljenja rano u proljeće)

E-mail Ispis PDF

ČAZMA Mnogi građani Čazme i okolice posljednjih dana u svojim su vrtovima mogli primjetiti naglo sušenje i propadanje živica i grmova šimšira koje se manifestira gubitkom lišća uz svilene niti koje zapredaju napadnute grančice šimšira. Ovo je prvi znak da se pojavio šimširov moljac, a ne neki drugi nametnik.

Leptiri šimširovog moljca imaju raspon bjelkastih krila smeđeg ruba do 4 cm. Jaja odlažu na donju stranu šimširovog lišća. Mlade gusjenice su zeleno-žute boje sa crnom glavom, dok odrasle gusjenice postaju zelene i imaju karakteristične debele crne i tanke bijele pruge po sebi sa crnim točkama na leđnoj strani. Narastu do 4 cm. Kukulje se skrive u kokonu sačinjenom od svilenih niti između listova i grančica šimšira. Gusjenice su vrlo proždrljive, samo jedna za svog razvoja može pojesti do 45 listova, a na jednom grmu ih može biti i nekoliko stotina!

Šimširov moljac (Cydalima perspectalis) – nova je štetna vrsta koja je prije tri godine (2012.) prvi puta pronađena u našoj zemlji najprije u Istri, a naknadno na području općine Vinica u Varaždinskoj županiji. Ovo je strana invazivna vrsta podrijetlom iz Azije (Kina, Koreja, Japan), koja je u Europi prvi puta registrirana 2006. godine (Njemačka), a vrlo je štetna jer može uzrokovati potpunu defolijaciju ili gubitak lišća šimšira.

Ekološki najprihvatljiviji način je mehaničko uklanjanje zapredaka u kojima gusjenica prezimljava preko zime (preporučuje se njihovo odrezivanje i spaljivanje kako bi se spriječio razvoj novog pokoljenja rano u proljeće). Štetnik se može i kemijski suzbijati primjenom insekticida djelatnim tvarima koje su u našoj zemlji registrirani u ukrasnom bilju i/ili stablima (trajnicama) protiv nekih drugih neželjenih organizama. Pritom su najprihvatljivije one djelatne tvari koje su za pčele manje škodljive (npr. tiakloprid) i/ili imaju manji negativni utjecaj na okoliš i korisne organizme (npr.metoksifenzoid). Učinkovitost insekticida je najbolja kada se suzbijaju mlade gusjenice, odnosno kada se ova mjera poduzme na vrijeme, prije značajnijih šteta na šimširu!

Ažurirano ( Četvrtak, 07 Svibanj 2015 09:32 )