• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽAN PRVI TEČAJ GRAFOLOGIJE U BJELOVARU

GRAFOLOGIJA JE PSIHOLOGIJA RUKOPISA, A PISANJE JE ODRAZ NAŠE PODSVIJESTI

Nakon teoretskog dijela, polaznici su se i sami mogli okušati u osnovama grafologije i to baš na svom rukopisu

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Prvi tečaj grafologije u Bjelovaru održan je u subotu 29. ožujka u Maloj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije. Jasmina Šogolj iz firme »Grafologija j.d.o.o.« održala je tečaj za polaznike, u kojem su mogli naučiti osnove o grafologiji, od podjela na primarne grane, do uloge i primjene grafologije u različitim djelatnostima. Primjerice, kadrovska grafologija se koristi pri zapošljavanju kao jedna od provjera, jasno uz dozvolu osobe koja se javlja na natječaj, i na temelju rukopisa traže se određene karakteristike potrebne za posao. U Francuskoj tako već 80% tvrtki koristi grafologiju prilikom zapošljavanja novih ljudi, a u samoj državi je registrirano je ukupno 50.000 grafologa. Kadrovske analize su najteže jer grafolog preuzima odgovornost da će dati točan profil osobe koja se javlja na natječaj. Pritom se radi kompletna analiza rukopisa, slovo po slovo, i takve analize mogu trajati i do 7 dana.

Polaznici su u Bjelovaru mogli naučiti da je grafologija zapravo psihologija rukopisa, te da je pisanje odraz naše podsvijesti. Dokaz tome su i proučavani slučajevi kada su osobe nakon teške fizičke traume naučile pisati ustima ili nogom. Njihov rukopis je nakon što su se uvježbali sadržavao iste karakteristike kao i njihov raniji rukopis pisan rukom. Prateći specifičnosti u rukopisu, i njihovim pomnim mjerenjem, iz rukopisa se mogu iščitati kognitivni, emocionalni, socijalni i bihevioralni nivo, ali i brojne druge stvari. Ono na što se obraća pozornost u svakom rukopisu je zapravo njegovo odstupanje od pisanih slova koja smo učili u školi. Svako odstupanje ima neko značenje, ali čak i činjenica ako pišete apsolutno identično kao što ste naučili u školi. Ta se odstupanja promatraju, u nekim slučajevima zbrajaju i iz čisto statističkih podataka se na kraju dobiva rezultat.

Nakon teoretskog dijela, polaznici su se i sami mogli okušati u osnovama grafologije. Kako su svi bili obavezni donesti uzorak svog rukopisa, praktičnu primjenu grafologije su mogli vježbati upravo na svom rukopisu. Svaki rukopis ima prostorne, oblikovne i dinamičke značajke. U prostornim značajkama se u rukopisu gleda sve od rubova, nagiba slova, veličine rukopisa do izgleda redova. Oblikovne značajke su puno kompliciranije, a kreću od takozvanih ovala (mjere se slova a, g, o i q) koji su osnova mjerila u grafologiji, pa nastavljaju prema početnim i završnim oblicima na slovima, izgledu početnih slova, itd. Ono što se mjeri u dinamičkim značajkama su pritisak, brzina i povezanost. Ove značajke se koriste prilikom utvrđivanja vjerodostojnosti odnosno krivotvorenja rukopisa. Rukopis osobi uvijek dolazi spontano pa se dinamika nikad ne mijenja. Međutim, kad netko pokušava krivotvoriti rukopis, nikad ne može točno oponašati dinamiku, i upravo ga to odaje. Prateći sve te značajke, polaznici tečaja su na kraju otkrili koliko su otvorene osobe, kakve su im organizacijske sposobnosti, jesu li maštoviti, i jesu li motivirani.

Ako i vi želite otkriti nešto više o grafologiji, koliko široku primjenu može imati, kako može ukazati na potencijalne psihičke smetnje, te što vam uopće može reći o nekoj drugoj osobi – držite otvorene oči i čekajte slijedeći poziv na tečaj, ili se u firmi »Grafologija j.d.o.o.« kod Jasmine Šogolj raspitajte o idućem tečaju.

Ažurirano ( Četvrtak, 18 Rujan 2014 19:59 )