• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OKRUGLI STOL O STRATEGIJI PROMETNOG RAZVITKA HRVATSKE DO 2030. GODINE

STRANI PROMETNI STRUČNJACI »KROJE« HRVATSKU!

To nisu samo lokalni pravci,već i dijelovi europskog prometnog koridora,a njihovim izostavljanjem samo u našoj županiji 2/3 stanovništva ostaje u prometnoj izolaciji prema ostalim dijelovima Hrvatske – kazao je župan Bajs

E-mail Ispis PDF

DARUVAR – Predložena prometna strategija Hrvatske do 2030. godine poprilično je nespretan uradak u čiju izradu nisu ugrađene analize postojeće infrastrukture, prometni tokovi i još niz odrednica sadašnjeg prometnog sustava što i ne čudi je su taj dokument radili strani stručnjaci – kazao je na okruglom stolu u Daruvaru dr. Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti.

Stavom ovog stručnjaka daruvarski skup kojeg je organizirao župan Damir Bajs dobio je snažnu potporu u primjedbama na prometne pravce koji su potezom gumice izbrisani za slijedećih 15-tak godina i svode se pod zajednički nazivnik gospodarskog i demografskog nazatka u čak pet županija. Riječ je o izostavljanju  »moslavačko-pokupskog« pravca Karlovac-Sisak-Kutina-Garešnica-Daruvar-Terezono Polje, te »pakračko-okučanskog« od Stare Gradiške preko Okučana,Pakraca do Velikih Zdenaca.

EUROPSKI KORIDOR

– To nisu samo lokalni pravci,već i dijelovi europskog prometnog koridora,a njihovim izostavljanjem samo u našoj županiji 2/3 stanovništva ostaje u prometnoj izolaciji prema ostalim dijelovima Hrvatske. Uz to,  nije naznačen ni završetak radova na brzoj cesti Zagreb-Bjelovar-Virovitica koja će se graditi etapno, a još je uvijek nepoznat status pruge Sv. Ivan Žabno-Gradec. Zbog toga smo s punim pravom već ranije uložili primjedbe na nacrt strategije za koju i sami stručnjaci tvrde kako ne uvažava bitne značajke ravnomjernog razvoja – kazao je župan Damir Bajs.

Potvrđuju to primjerice i podaci kako su unutarnje prometne veze panonske i jadranske Hrvatske isključivo vezane uz Zagreb,a novim prijedlogom uz ostalo se nastavlja loša međužupanijska povezanost  uključujući i smjerove prema Bosni i Hercegovini te Mađarskoj. Uvrštavanje dokinutih pravaca po mišljenju stručnjaka značajno bi rasteretilo dosadašnje prometne gužve  posebice na zagrebačkoj zaobilaznici te skratilo putovanje do pojedinih odredišta ovog dijela Hrvatske.

OPĆE NEZADOVOLJSTVO

Sadašnjim prijedlogom prometnog razvoja nisu zadovoljni ni daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik i Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

– Nema li Hrvatska dovoljno dobrih prometnih stručnjaka pa nam strategiju rade Mađari i Španjolci i to po svojim mjerilima. To je nedopustivo kao i činjenica da na ovako važnom skupu nema predstavnika Ministarstva prometa – kazao je Tomašević. Kako je zaključeno, mjerodavnima će se još jednom prezentirati sve negativne posljedice nove prometne strategije i to prije procedure njena usvajanja kako bi  se ovaj dio Hrvatske izborio za barem jedna od ukinutih prometnih pravaca.

Ažurirano ( Utorak, 23 Rujan 2014 17:17 )