• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DESETAK HRVATSKIH UDRUGA CIVILNOG DRUŠTVA UPUTILO PROTESTNO PISMO VLADI REPUBLIKE HRVATSKE ZBOG SMANJENJA FINANCIJSKIH SREDSTAVA

Izigrana je procedura!

Zahtijevamo od Vlade RH da povuče Prijedlog Uredbe s dnevnog reda sljedeće sjednice Vlade te da se Prijedlog uputi na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH.

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo financija je za sljedeću sjednicu Vlade RH, u srijedu 6. travnja, predložilo Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu. Ovakvom uredbom se već 12 godina, svake godine, detaljno raspodjeljuju prihodi od igara na sreću za različite javne institucije koje doniraju sredstva za humanitarne, sportske, kulturne i druge djelatnosti što je definirano Zakonom o igrama na sreću.

Imamo informaciju da prijedlog nove Uredbe sadrži višestruko smanjenje financijskih sredstava koja se preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva doniraju za programe i projekte udruga koje se, primjerice, bave problemima mladih, potrebama osoba s invaliditetom, pomoći beskućnicima, programima za najsiromašnije i zaštitom prava na zdrav okoliš ugroženih skupina. Predlaganje ovakve Uredbe smatramo apsolutno neprihvatljivim i zbog nepoštivanja propisane demokratske procedure i zbog toga jer bi se njenim mogućim usvajanjem zaustavili programi koji su namijenjeni za najslabije članove društva, posebice u vrijeme teške gospodarske i socijalne krize.

U nedavno usvojenom državnom proračunu, na stavci u kojoj se nalaze sredstva koja Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva donira za gore navedene programe udruga civilnog društva, bio je predviđen blagi porast u 2016. godini od 5%. Prijedlog Uredbe koji će se sutra naći na sjednici Vlade predviđa unatoč tome, prema našim informacijama, nevjerojatan pad od čak oko 70%. Možemo samo spekulirati političke motive za ovakvu naglu promjenu, no apsolutno je neprihvatljivo te neodgovorno da se samo dva tjedna nakon usvajanja državnog proračuna Vladinom uredbom događa ovakva promjena, čime je izigrana saborska i javna rasprava koja je prethodila usvajanju državnog proračuna. Demokratska procedura nije poštivana i zbog činjenice da Uredba prvi put nije išla na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade u kojem ravnopravno sjede predstavnici države i udruga civilnog društva, a služi upravo za ovakve odluke. Ovakvom su procedurom prekršeni i hrvatski propisi poput Zakona o pravu na pristup informacijama (članak 11., stavak 1.) te EU standardi o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću i civilnim društvom.

U proračunu postoje i druge stavke iz kojih se financiraju programi za društveno ranjive skupine, no sredstva koja donira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva financiraju infrastrukturu koja omogućuje programe direktne pomoći društveno ranjivim skupinama od prijevoza, pravne pomoći, pomoći u kućanstvu itd. pa ukidanje tih sredstava posredno znači i ukidanje tih programa. Primjer takve infrastrukture je udruga MoST iz Splita koja sredstvima Nacionalne zaklade provodi program za mlade s problemima u ponašanju i koji izlaze iz sustava alternativne skrbi te programe suzbijanja siromaštva i beskućništva. Hrvatski savez slijepih okuplja udruge koje iz sredstava Nacionalne zaklade financiraju infrastrukturu za programe rehabilitacije slijepih osoba jer ne postoji centar za rehabilitaciju. Savez udruga za autizam Hrvatske iz sredstava Nacionalne zaklade financira infrastrukturu za edukaciju roditelja djece s autizmom. Zelena akcija iz sredstava Nacionalne zaklade financira centar za pravnu pomoć koja se pruža svim građanima kojima su prekršena ekološka prava i zbog toga narušeno zdravlje .  Nakon što smo zaprimili informaciju da će prijedlog Uredbe s ovakvim sadržajem ići na sljedeću sjednicu Vlade, uputili smo poziv za sastankom potpredsjedniku Vlade RH za društvene djelatnosti, g. Boži Petrovu, ali do sada nismo dobili povratnu informaciju.

Zahtijevamo od Vlade RH da povuče Prijedlog Uredbe s dnevnog reda sljedeće sjednice Vlade te da se Prijedlog uputi na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH.

Priopćenje potpisuju:

Hrvatski savez slijepih

Savez udruga za autizam Hrvatske

Savez društava multiple skleroze Hrvatske

Udruga MoST

Mreža mladih Hrvatske

Savez udruga Klubtura

Zelena mreža aktivističkih grupa

Zelena akcija

Ažurirano ( Srijeda, 06 Travanj 2016 13:44 )