• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TURISTIČKA ZAJEDNICA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE ODRŽALA PREZENTACIJU U SKLOPU MEĐUNARODNOG FESTIVALA GAVRANFEST U PRAGU

Predstavili turističku ponudu Županije češkoj publici

Predstavljen je tako primjerice i projekt Slatkih suvenira daruvarske Ekonomske i turističke škole, koji je osvojio glavnu nagradu međunarodnog sajma Alpe-Adria 2015. godine, a spaja hrvatsku i češku tradiciju i baštinu na bjelovarsko-bilogorskom području

E-mail Ispis PDF

PRAG Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije održala je prezentaciju županijskog turizma u sklopu jedinstvene manifestacije u Europi, međunarodnog kazališnog festivala Gavranfest u Pragu. Riječ je o europskom festivalu koji je posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu, te je on trenutačno jedini živući autor u Europi koji ima festival posvećen isključivo njemu, a nakon Slovačke i Poljske, festival se prvi put održao u Češkoj.

U sklopu višednevne manifestacije na kojoj su odigrane predstave nastale prema tekstovima Mire Gavrane, te promocije njegovih knjiga, brojnim gostima i publici u prestižnom prostoru  »Žižkovskog divadla Jary Cimrmana«, prezentaciju kulturno-turističke ponude Bjelovarsko-bilogorske županije, koja ima jaku hrvatsko-češku poveznicu, budući da je Daruvar središte češke manjine u Hrvatskoj, održala je direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Jasna Fila. Predstavljen je tako primjerice i projekt Slatkih suvenira daruvarske Ekonomske i turističke škole, koji je osvojio glavnu nagradu međunarodnog sajma Alpe-Adria 2015. godine, a spaja hrvatsku i češku tradiciju i baštinu na bjelovarsko-bilogorskom području. Odnosno, medenjaci pod nazivom »Kolačić života i sreće« , napravljeni su prema staročeškoj recepturi te su u suvremenoj interpretaciji s otiskom prepoznatljivih simbola Daruvara, ždrala (Daru-var= mađarski Ždralov-grad) i stabla ginka biloba (najstarijeg u Hrvatskoj).

Potporu prezentaciji na kojoj su predstavljena i vina bilogorske i daruvarske vinske ceste, dala je i Bjelovarsko-bilogorske županija u ime koje je manifestaciji nazočio zamjenik župana Neven Alić.

Zahvaljujući pozivu našeg poznatog književnika, Mire Gavrana,  koji je svojim djelima već odavno poznat u cijeloj Europi i čije su knjige i drame prevođene na više od 38 jezika, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije tako je dobila mogućnost, uz krovnu organizaciju, Hrvatsku turističku zajednicu, izravne prezentacije širokom krugu češke kulturne i ine publike.

Veliku pomoć u organizaciji pružio je i selektor međunarodnog festivala Gavranfest, redatelj František Karoch te iseljenička udruga Lastavica iz Praga, a festivalu su među inima, prisustvovali i  hrvatska veleposlanica u Češkoj, Ines Troha Brdar; češki veleposlanik u Hrvatskoj, Martin Košatka; predsjednik Českoslovačkog odbora za iseljenjštvo Jaromír Šlápota; prevoditelj djela Mire Gavrana, profesor na Karlovu sveučilištu u Pragu, Jan Otčenášek; direktori poznatih čeških kazališta – Vladimir Procházka –  direktor Činohernog kluba, te Michal Hrubý – direktor Divadla Studio 2;  predstavnici Hrvatske turističke zajednice u Pragu, poznati češki glumci poput Ane Šiškove i brojni drugi gosti.

Ažurirano ( Subota, 09 Travanj 2016 10:56 )