• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OBILJEŽENA 75. OBLJETNICA STRADAVANJA PREŠUĆIVANIH NEVINIH ŽRTVI II. SVJETSKOG RATA I PORAĆA U DONJIM MOSTIMA

BAJS: Najbitnije je da promičemo ništa drugo do istinu, istinu o II. Svjetskom ratu

Kada gledamo to sve vrijeme II. Svjetskog rata onda možemo reći da je on počeo, ali i neki način i završio kod nas. Jer i žrtve u Lugu, žrtve Križnog puta koje su poginule tamo su bile upravo pri kraju II. Svjetskog rata – naglasio je župan Bajs

E-mail Ispis PDF

DONJI MOSTI U mjestu Donji Mosti na području Općine Kapela, prošle subote 9. travnja, obilježena je sedamdeset i peta obljetnica stradavanja prešućivanih nevinih žrtvi II. Svjetskog rata i poraća.

Pogubljenje jedanaest nedužnih seljaka bio je prvi ratni zločin počinjen u Hrvatskoj u II. Svjetskom ratu i zločin je to koji se ne smije zaboraviti, rečeno je na Komemoraciji u Donjim Mostima kojoj je nazočio i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

U svom pohodu na Bjelovar, u kojem je 8. travnja 1941. godine ustankom srušena jugoslovenska i uspostavljena hrvatska vlast te proglašena Hrvatska država, II. konjički puk »Car Dušan Silni« iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti na Veliki četvrtak 10. travnja 1941.  pogubio je iz osvete 11 civila, golorukih hrvatskih seljaka. Na tom području u tri sela Gornji, Donji i Srednji Mosti broj prešućivanih žrtava dosiže broj od njih čak sedamdeset i jedne žrtve.

Stoga je neizmjerno važno obilježavati tu obljetnicu i odavati počast poginulima kod spomen obilježja na mjesnom groblju u Donjim Mostima, istaknuli su govornici u prigodnim obraćanjima među kojima i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Bruna Esih. Nazočnima se obratio i župan Bajs, inače glavni pokrovitelj komemoracije u Donjim Mostima.

– II. Svjetski rat nije zaobišao ovaj dio Hrvatske i kad govorimo o II. Svjetskom ratu, rat je zapravo započeo ovdje. Tada je 11 hrvatskih seljaka poginulo. Poginuli su tada od ruke srpskih jedinica koje su bile ovdje. Kada gledamo to sve vrijeme II. Svjetskog rata onda možemo reći da je on počeo, ali i neki način i završio kod nas. Jer i žrtve u Lugu, žrtve Križnog puta koje su poginule tamo su bile upravo pri kraju II. Svjetskog rata. I ono što je najbitnije je da promičemo ništa drugo do istinu, istinu o II. Svjetskom ratu – naglasio je župan Bajs u Donjim Mostima.

Nakon Komemoracije i polaganja vijenaca i paljenja svijeća brojni okupljeni uputili su se u Mimohodi prema župnoj crkvi Svetog Benedikta u Donjim Mostima u kojoj je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak predvodio Svetu misu za duše stradalih za vrijeme II. Svjetskog rata i poraća.

Ažurirano ( Utorak, 12 Travanj 2016 12:22 )