• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA RAVNOPRAVNOSTI ODRŽANA 12. TEMATSKA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Žena i muškarac jednako su vrijedni

Problem diskriminacije nećemo riješiti tako da donosimo zakone i uredbe, već da radimo na sebi i da nađemo svoj položaj u obitelji, društvu i u postojanju i onda će biti sređena stvar. Rješenje je u radu na sebi – zaključio je prof.dr.sc. Gruden

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Povodom obilježavanja Dana ravnopravnosti danas, 19. travnja, održana je tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije na kojoj je predavanje održao prof. dr. sc. Vladimir Gruden.

– Ova današnja sjednica povodom Dana ravnopravnosti još je jedan doprinos Povjerenstva u osvješćivanju potrebe i važnosti ravnopravnosti spolova u svim područjima života u našoj zajednici – rekla je na početku Ivana Pirin, predsjednica povjerenstva te pozdravila sve prisutne.

– Pohvalio bih rad povjerenstva, jer aktivno kroz svoju agendu promiču niz aktivnosti koje zahtijevaju da budemo ravnopravni. Danas imamo predavanje vezano uz Dan ravnopravnosti i po prvi puta to obilježavamo. Drago mi je da je prof. Gruden došao u našu županiju i da će kao specijalista kroz svakodnevni život govoriti o ravnopravnosti. Mislim da je najvažnije kroz primjere pokazati kako se može postići ravnopravnost i što svi možemo napraviti da budemo jednaki i da ostvarimo prava koja nam pripadaju – rekao je Bajs.

Prof.dr.sc. Vladimir Gruden specijalist je za psihoterapiju. Razvio je nekoliko psihoterapijskih tehnika: autogeni trening, razni stupnjevi hipnoze, autoopservacija i terapija agnostičkim optimizmom. Povodom Dana ravnopravnosti, prof.dr.sc. Vladimir Gruden održao je predavanje općenito o svim segmentima ravnopravnosti u svakodnevnome životu te ponudio i rješenje kako bi se postigla ravnopravnost.

– Naglasak je da su žena i muškarac jednako vrijedni. Razlikujemo se, ali i to što se razlikujemo razlika je u društvenoj pripadnosti, odnosno kako je društvo to prihvatilo. Postoji tek 20% razlika između intelektualnim i emotivnim specifičnostima kod muškarca i žene. Kroz povijest do diskriminacije je došlo jer su jedni i drugi to prihvatili tako, stoga možemo kriviti i muškarce i žene. Trebamo biti izjednačeni po pravima, ali je problem u tome što kažemo što imamo svoje specifičnosti, npr. muškarac je jači od žene i evo diskriminacije. Problem diskriminacije nećemo riješiti tako da donosimo zakone i uredbe, već da radimo na sebi i da nađemo svoj položaj u obitelji, društvu i u postojanju i onda će biti sređena stvar. Najčešća diskriminacija dolazi zato što se bojimo jedni drugih, a iz straha ljudi postaju grubi. Rješenje je u radu na sebi – zaključio je prof.dr.sc. Gruden.

Ažurirano ( Srijeda, 20 Travanj 2016 10:59 )