• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OBILJEŽEN MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA U BJELOVARU

Uz pjesmu dijelili grah, pivo, kolače i sladoled

U podjeli graha su sudjelovali i gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec sa svojim zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević te predsjednica gradskog vijeća Vanja Posavac

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Na bjelovarskoj tržnici, danas, 1. svibnja, organiziran je program kojim je obilježen Međunarodni praznik rada, a koji je započeo nešto poslije 10 sati nastupom kulturno umjetničkih društva.  Češka obec je kao i svake godine pripremala češke slatke specijalitete, koje su dijeljeni građanima, a centralno događanje je bila podjela 1400 porcija graha, 750 litara piva, te sladoleda. U podjeli graha su sudjelovali i gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec sa svojim zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević te predsjednica gradskog vijeća Vanja Posavac.

Pred 128 godina je 40.000 radnika odlučilo reći ne niskim nadnicama i radnom vremenu od 12 do čak 18 sati dnevno. Organiziran je prosvjed na kojem je taj stav šestero radnika platilo životom, mnogi su bili ranjeni, a vođe štrajka su bili uhićeni i izvedeni pred sud te ih je petero naknadno pogubljeno. Odjek toga seže do današnjice kada se upravo na dan, kada je organiziran štrajk, 1. svibnja, diljem svijeta slavi Međunarodni praznik rada.

Ažurirano ( Nedjelja, 01 Svibanj 2016 11:32 )