• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI NA METI PREVARANATA

Nepoznate gledajte kroz »špijunku«!

U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj upozoravaju da o sumnjivim osobama ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Osobe starije životne dobi česta su meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nepažnju ili ih dovode u zabludu. Uglavnom rade u paru te se predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, medicinski djelatnici i slično. Oštećeni ih nerijetko puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se zaista radi. Kako bi smanjili mogućnost ovakvih kaznenih djela, ali i drugih kaznenih djela imovinskog karaktera, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj savjetuju da o sumnjivim osobama ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

U utorak, 26. travnja 80-godišnja mještanka Tuka je zaprimila telefonski poziv od nepoznate muške osobe koja se predstavila da zove iz policije i koja joj je rekla da je koristila krivotvorenu novčanicu od 200 kuna u trgovini u Tuku, te da pripremi preostale svoje novce kako bi po njih došli policijski službenici u civilu i preuzeli ih radi provjere. Nakon pola sata kod nje su došla dva muškarca od kojih je jedan od njih oštećenoj pokazao neki dokument sa slikom koji nije provjeravala, da bi zatim odnio već pripremljene novčanice u iznosu od više tisuća kuna.

Na sličan način bez svog novca ostala je jučer i 76-godišnja mještanka Palešnika. Ali zahvaljujući dojavi umirovljenog policajca koji je kod oštećene osobe zamijetio sumnjive osobe,  četiri ženske osobe su naknadno uočene u Garešnici u osobnom automobilu krapinskih registracijskih oznaka, privedene su zbog sumnje da su počinile kazneno djelo prijevare. U ovom slučaju počiniteljice su se predstavile kao djelatnice jedne banke koje su provjerom serijskih brojeva novčanica utvrdile da oštećena žena ima krivotvorene novčanice koje treba odnijeti na provjeru.

Svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, Policijska uprava savjetuje da se zaključavaju vrata, ne zaboravljajući zatvarati prozore ili balkonska vrata te ne otvarati nepoznatim osobama. Najprije provjeriti tko se nalazi ispred vrata kroz »špijunku« ili korištenjem sigurnosnog lanca na vratima. Posebno treba biti oprezan ukoliko netko traži osobne podatke, jer su oni zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz pristanak, navodi se pored ostalog u posebnom priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske. I na kraju – treba dobro upamtiti izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas), karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle.

IZGORJELO 30 OVACA, 4 KOZE, 80 PILIĆA , 20 PURA...

SIŠČANI U petak, 29. travnja oko 05,20 sati u Siščanima je došlo do požara na gospodarskim objektima vlasništvo 58-godišnjakinje. Izgorjeli su staja i sjenik, a došlo je i do urušavanja kompletnog krovišta gospodarskog objekta. Točan uzrok nastanka požara za sada još nije utvrđen.

U požaru je u staji izgorjelo 30 ovaca, 4 koze, 80 pilića i 20 pura,a iznad staje slama i u sjeniku veća količina sjena. Također su izgorjeli krunjač i mlin za kukuruz, freza, kosilica, traktor i razni alat. Požar je intervencijom Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazma ugašen, dok se šteta bez procjene stručne osobe cijeni na oko 250 000 kuna.

KRADLJIVCI NISU SPAVALI ZA VRIJEME PRVOMAJSKOG VIKENDA

PROVALA U DUĆAN

BJELOVAR U noći 2. svibnja, u Ulici Vladimira Nazora, provaljeno je u trgovinu mješovitom robom iz koje je ukradena manja količina cigareta. Točna šteta će se znati nakon inventure.

UKRAO OVCU IZ STAJE

VRTLINSKA Tijekom noći 28./29. travnja, u Vrtlinskoj je provaljeno u staju iz koje je ukradena ovca težine oko 35 kilograma. Krađom je 77-godišnjem vlasniku pričinjena šteta od 2000 kuna.

UKRADEN BICIKL ISPRED DUĆANA

DARUVAR U nedjelju 1. svibnja u Gajevoj ulici, na parkiralištu trgovine, nepoznati počinitelj je ukrao nezaključani bicikl. Vrijednost bicikla procjenjuje sa na 1000 kuna.

UČENIKU UKRADEN TABLET S KLUPE U PARKU

BJELOVAR U petak 29. travnja, na Trgu Eugena Kvaternika, u parku, netko je s klupe ukrao tablet vrijedan 400 kuna. Na klupi ga je ostavio jedan učenik na kraće vrijeme bez nadzora.

NA NJIVI UKRAO SVJETLA S PRIKOLICE

VUKOVJE U razdoblju od 27. do 29. travnja u Vukoviju je s njive nepoznati počinitelj ukrao s traktorske prikolice zadnja svijetla. Prema izjavi vlasnika nastala šteta iznosi oko 500 kuna.

UKRAO ZAKLJUČAN BICIKL

BJELOVAR Tijekom noći 29./30. travnja u Bjelovaru, na Trgu kralja Tomislava, nepoznati počinitelj je u prolazu između autobusnog i željezničkog kolodvora iza kioska, s postolja za bicikle, ukrao zaključani bicikl kojeg vlasnik cijeni na 2500 kuna.

UKRADEN BICIKL ISPRED KAFIĆA

BJELOVAR U subotu, 30. travnja, nepoznati počinitelj je ukrao nezaključani bicikl, a koji se nalazio naslonjen na zid stambene zgrade u Bjelovaru, u Ulici Antuna Mihanovića, pokraj kafića. Vlasnik štetu procjenjuje na iznos od 2500 kuna.

I TO SE DOGAĐA!

S grobnice ukrao mesinganu vazu

BJELOVAR U razdoblju od 10. do 24. travnja na gradskom groblju Borik, netko je s obiteljske grobnice ukrao mesinganu nadgrobnu vazu vrijednu 500 kuna.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 12:25 )