• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Župan Damir Bajs na sastanku kod predsjednice Republike Hrvatske

Tema sastanka bila je »Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija«, dakle opravdanost postojanja županija u Hrvatskoj

E-mail Ispis PDF

ZAGREB Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je 3. svibnja., zajedno s ostalim hrvatskim županima i gradonačelnikom Grada Zagreba na sastanku s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Tema sastanka bila je »Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija«, dakle opravdanost postojanja županija u Hrvatskoj. Tom prilikom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako postojeći regionalni ustroj treba i dalje postojati s napomenom kako treba raditi na jačoj decentralizaciji, uključujući i fiskalnu decentralizaciju.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je protiv regionalizacije jer strahuje da bi došlo do okrupnjavanja funkcija i dužnosti, a ona se zalaže za decentralizaciju. Njezino je mišljenje da se uz potporu župana može mnogo učiniti na učinkovitosti te da je najvažnije pomoći županijama u decentralizaciji funkcija i financija kako bi mogle što više biti na usluzi građanima.

Predsjednica smatra da je ovakav regionalni ustroj s 21 županijom, koji je uveo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, dobar sustav koji odražava potrebe ljudi na terenu. Smanjivanje broja županija, kazala je, destabiliziralo bi državu i dovelo do nedostatka regionalnog razvoja.

Upravo to dokazuju riječi ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića.

Na kraju sastanka predsjednica je još jednom ponovila kako čvrsto stoji na poziciji jednakomjernog razvoja Hrvatske i svih njezinih dijelova.

– Moj je čvrst stav da je sustav županija optimalan za Hrvatsku, preustroj je nepotreban – istaknula je Grabar-Kitarović.

Ažurirano ( Četvrtak, 05 Svibanj 2016 12:22 )