• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


RAZGOVOR S DARKOM KNEŽIĆEM I ŽELJKOM BIŠĆANOM, ČELNICIMA OPĆINE NOVA RAČA

Vratili smo dugove i povjerenje!

Čelnici općine smatraju da su uspjeli ostvariti svoja predizborna obećanja. I više od toga, pogotovo ako se uzme u obzir zatečeno stanje.

E-mail Ispis PDF

Mnogo toga se u Novoj Rači događa. Stvari su krenule nabolje, ponosno govore čelnici općine Darko Knežić, načelnik i Željko Bišćan, predsjednik Općinskog vijeća. Završava se obnova društvenog doma Nove Rače. U pitanju je uređenje unutrašnjosti i fasade nakon što je u prvoj fazi završena obnova krovišta i sanitarnih prostorija. Također počinje i obnova škole i dvije područne škole uz pomoć Fonda za regionalni razvoj. Za cestu Nova Rača - Nevinac priprema se dokumentacija, a novac za 3 kilometra  asfalta opet bi se namaknuo iz fondova. Isto tako je s mrtvačnicom u Nevincu. Ako se ne bude novac osigurao  od natječaja, vlastitim sredstvima uz pomoć županije izvršit će se planovi jedan po jedan. To potvrđuju i riječi načelnika Knežića:

– Ako se ne prođe na natječaju, općina i županija će same skupiti novac i planirane obnove škola završiti, kaže načelnik Darko Knežić koji je vrlo zadovoljan radom svojih općinskih vijećnika.

– Suradnja u Općinskom vijeću je među svim članovima dobra. Ako se ima dobra ideja ili projekt nije važan interes ni jedne stranke, nego opći interes općine. Bez obzira na većinu u vijeću svi su spremni podržati dobre projekte.

Kada su u pitanju lokalne ceste, naši sugovornici su također zadovoljni bez obzira što neki, čak županijski pravci, još nisu dobili asfalt.

– Ceste su dobre, koliko je to moguće uz raspoloživa financijska sredstva. Nasipavamo koliko možemo. Održavanje je dobro i mislim da ljudi nemaju prigovora. Nikada se do sada nije toliko ulagalo u nerazvrstane ceste. Tisuće kubika su rasipane. Da su neki pravci asfaltirani, bilo bi isplativije, kaže Željko Bišćan.

Što je s pokretanjem gospodarstva?

– Nažalost nisu se pojavili neki novi obrti, ali postojeći se dobro drže. Najveća nam je želja aktivirati stari Fenor, nekadašnji ponos cijeloga kraja. Dolaze potencijalni investitori pitati, ali mi smo nemoćni kao jedinica lokalne uprave jer su objekti u privatnom vlasništvu i vlasnik odlučuje o tome. Jedan je investitor zbog nemogućnosti dogovora s vlasnikom odlučio da umjestu u Novoj Rači investira u Čazmi. Također ima pravnih zavrzlama kod kupovine Sedlić grupe „Mlinarevog“ pogona u kojem bi bila stanica za otkup poljoprivrednih proizvoda i mješaonica stočne hrane. Ni oni nisu mogli čekati rješavanje pravnih zavrzlama.

Ipak u jednoj gospodarskoj djelatnosti planovi su veliki. Riječ je o turizmu kao gospodarskoj djelatnosti budućnosti cijele županije, posebno kada je riječ o vjerskom turizmu.

– Nekada je Nova Rača bila nadaleko poznata po svojem tradicionalnom godišnjem sajmu za Veliku Gospu. Crkva uznesenja blažene djevice Marije proglašena je kao biskupijsko svetište u koje dolazi sve veći broj hodočasnika i toga dana na misnom slavlju okuplja se i pet tisuća vjernika. Na sajmištu gdje su štandovi s raznolikom robom i zabavni program okuplja se velik broj ljudi, ali ne više kao nekada. Osjeća se da nisu baš dobra vremena za kućne financije...

Dogovor je sa županijom da se izgradi križni put u parku. Opet preko natječaja u Fondovima i u pripremi je izrada dokumentacija. Nažalost kod nas nema nekih turističkih OPG-a. Imamo vrhunskih proizvođača, ali nije se nitko odlučio na ponudu u svojem dvorištu. Mislim da bi se takav načim plasmana mlijeka i drugih poljoprivrednih proizvoda preko gotovih proizvoda mogao isplatiti. Nemamo osim kafića ni pravog ugostiteljskog objekta gdje bi se mogli hodočasnici okrijepiti... Lovci su uključeni u lovni turizam i imaju svoje goste, ali je također problem smještaja. Imaju svoj lovački dom, ali nisu imali dobrih iskustava s njegovim iznajmljivanjem. Vjerujem da bi se ti prostori mogli iskoristiti za smještaj i lovaca i hodočasnika, a u budućnosti se možda netko odluči na gradnju smještajnih kapaciteta i ozbiljnije ugostiteljske ponude, optimističan je načelnik općine Nova Rača.

Društveni život je u Novoj Rači uvijek bio bogat, i kulturni i sportski...

– I sada je tako. KUD »Trnski« na svim smotrama osvaja prva mjesta i u županiji i na području Hrvatske. Sada će 20. svibnja nastupiti u Metkoviću i Dubrovniku. Poznata je i naša moto-utrka koja se organizira već dugi niz godina, ali najpoznatija je Nova Rača po svojem tradicionalnom godišnjem sajmu za Veliku Gospu. Općina iz svojih skromnih sredstava nastoji uvijek izdvojiti za rad naših udruga.

Ono što u Novoj Rači i građani i njihovi čelnici smatraju najvećim problemom je demografska politika i zaustavljanje pada broja stanovnika.

– Zaista je najlošija stvar smanjenje nataliteta i odseljavanje. Smanjuje se broj stanovnika već duži niz godina. Prema posljednjem popisu na području općine živi 3.400 stanovnika u 13 naselja. Smanjuje se broj i u selima i u općinskom središtu.  To je ipak stvar opće demografske politike i mi na lokalnoj razini teško možemo utjecati na promjene, smatraju Knežić i Bišćan.

Samo od sebe nametnulo se i pitanje: Jeste li uspjeli ostvariti svoja predizborna obećanja?

– I više od toga. Pogotovo ako se uzme u obzir zatečeno stanje nakon lokalnih izbora. Šta da kažemo, bili smo u blokadi. Danas dugova više nema toliko. Bilo je 2,7 milijuna kuna, sada je 400.000 plus obveze općinskog kumunalca 450.000 kuna.

– Postavili smo općinu na čvrste temelje. Lokalna uprava može izvršavati sve svoje zadatke. Gotovo da više nemamo nekih ozbiljnijih dugovanja. Ostale su tekuće obveze. Do kraja mandata ćemo riješiti mnoštvo zaostalih stvari, ali realizirati i mnoge nove projekte. Kad smo došli, prilično me zabolila glava i tjedan dana nisam znao odakle početi. Samo su stizale opomene. Nismo mogli kupiti ni iglu, a da nismo unaprijed platili. Sada bez problema možemo kupovati sve što treba. Vraćeno je povjerenje u općinu.

Ažurirano ( Petak, 06 Svibanj 2016 17:31 )