• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Ministarstvo zdravlja stopiralo najveći europrojekt u zdravstvu, gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar

U taj projekt je dosad uloženo oko 5 milijuna kuna – za dokumentaciji i otkup zemljišta

E-mail Ispis PDF

Foto: Štefan Brajković

BJELOVAR – I dok Vlada Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije gospodin Tolušić naglašavaju prijeku potrebu povlačenja europskog novca, najveći projekt u Republici Hrvatskoj u zdravstvu usuglašen s Europom, sada je stopiran. Ne trebam podsjećati kako je za pripremu takvih projekata do njihove finalizacije potrebno tri do četiri godine – rekao je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, na konferenciji za medije, a koju je na temu izgradnje nove bolničke zgrade u sklopu Opće bolnice Bjelovar održao danas, 9. svibnja, u uredu župana.

Podsjetimo, isti projekt je prošao niz evaluacija od strane Europske unije u vidu studije isplativosti, i uz Opću bolnicu Sisak, jedino je još Opća bolnica Bjelovar, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija bila spremna povući sredstva iz Europske unije. Sredstva su osigurana, a od 625 milijuna kuna koliko se nudi u financijskoj omotnici Europske unije za bolnice u Hrvatskoj nije povučeno ni kune.

Župan Damir Bajs i usmeno i pismeno je zatražio sastanak oko navedene teme s nadležnim ministrom zdravlja Dariom Nakićem sve u cilju kako bi taj neizmjerno važan projekt za građane Bjelovarsko-bilogorske županije išao dalje. No, iz Ministarstva zdravlja stiže samo dopis u vidu odbijenice.

– U ovom trenutku održavanje pojedinačnih sastanaka s pojedinačnim prijaviteljima bi odužilo postupak pripreme novog Poziva. Ministarstvo zdravlja osigurat će prihvatljivim prijaviteljima pravovremenu dostupnost svih bitnih informacija vezanih uz Poziv – stoji u odgovoru ministra Nakića županu Bajsu koji je tražio hitan sastanak.

Župan Bajs nakon toga je zatražio sastanak i s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom Tomislavom Tolušićem da vidi hoće li projekti Opće bolnice Bjelovar i Opće bolnice Sisak dobiti zeleno svjetlo Vlade ili ne.

Projekt gradnje nove Opće bolnice Bjelovar ovog trenutka najvrijedniji je projekt gradnje bolnica u zdravstvu Republike Hrvatske. Za isti taj projekt ishođena je sva potrebna dokumentacija, otkup zemljišta i drugi troškovi vrijedni oko 5 milijuna kuna:

a) Građevinska dozvola

b) Tender za raspisivanje natječaja za gradnju

c) Studija predizvodljivosti usklađena sa standardima i uvjetima Europske unije

d) Studija isplativosti

e) Zatvorena financijska konstrukcija.

Naime, od 160 milijuna kuna na koliko je procijenjena gradnja nove bolnice u gradu Bjelovaru utvrđeno je da bi:

a) 85 milijuna kuna financirala Europska unija

b) 15 milijuna kuna financiralo bi se iz državnog proračuna

c) Preostalih 60 milijuna kuna na sebe je preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija.

Realizacijom tog projekta sadašnja bolnica paviljonskog tipa čiji su objekti građeni u 18., 19., i 20. stoljeću prerasla u modernu bolnicu 21. stoljeća kakvu zaslužuju stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije i čiju je izgradnju Europska unija financijski bila spremna pratiti.

Ako je Europska unija odobrila sredstva za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar i smatrala da je isti projekt opravdan, zbog čega nadležno Ministarstvo zdravlja smatra da se isti projekt ne može odobriti i to projekt čijom bi se izgradnjom stara bolnice paviljonskog tipa pretvorila u modernu bolnicu 21. stoljeća.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 09 Svibanj 2016 11:12 )